Så fixar du högskoleprovet

Genom att göra högskoleprovet breddar du dina möjligheter att komma in på drömutbildningen. Högskoleprovet kräver allmänbildning, god läsförståelse och att du tränar och förbereder dig på rätt sätt.

Ta hjälp av Högskoleprovguiden

Det absolut enklaste sättet är genom att ta hjälp av Högskoleprovguiden, eller HP-guiden. Då får du professionell hjälp att förbereda dig för ett riktigt bra resultat. Över 200 000 svenskar har redan tagit hjälp av dem. Du kan välja mellan gratis och VIP. Med VIP får du naturligtvis mycket mer, som personlig coach, men även gratistjänsten hjälper dig mycket. Ta hjälp av Högskoleprovguiden för bästa resultat på högskoleprovet och ta första steget mot en rolig utbildning och en spännande karriär.

Litteratur

Förutom att ta hjälp av HP-guiden är det smart att läsa mycket böcker. När du läser lär du dig fler saker som du kommer att ha nytta av, samtidigt som du också ökar både ordförråd och läsförståelse. Viktiga kunskaper för att få bra resultat på högskoleprovet. Gillar du litteratur kan du alltså njuta av en massa böcker – och känna att du arbetar för din framtid. Gör en kopp kaffe eller te och sätt dig i soffan med en god bok.

Läs olika slags böcker

För att utveckla dina kunskaper är det viktigt att läsa olika slags böcker. Brukar du främst läsa svenska kriminalare kan det vara smart att läsa faktaböcker, och tvärt om. Försök också att vidga din intressesfär. Låt oss säga att du brukar läsa böcker av historikern Antony Beevor, vilket kräver ett visst intellekt och ger dig många svåra ord, så är det ändå smart att även läsa faktaböcker inom andra genrer.

Gå till biblioteket och låna böcker från olika avdelningar. Reseskildringar, faktaböcker om samhälle, politik och segling och biografier över intressanta personer. Då kommer du tillgodogöra dig många ord, meningar och sammanhang som tillsammans utvecklar dina färdigheter för att verkligen lyckas på högskoleprovet.

Göra provet

Du får göra högskoleprovet två gånger per år, så stressa inte upp dig för mycket. Om du anlitat HP-guiden kan du slappna av än mer. För att göra ett bra prov är det viktigt att sova gott natten innan. Lättare sagt än gjort. Ett tips är att du tränar eller tar en rejäl promenad runt klockan 18. Så att kroppen känns trött. Du bör inte heller dricka kaffe eller läsk för sent på kvällen. Att äta mycket på kvällen kan också förstöra sömnen. När du går och lägger dig är det smart att ha förberett allt: vad du ska ha på dig, laddat mobilen, penna, sudd, vattenflaska och vad du ska äta under dagen. Kolla upp hur lång tid det tar dig att komma till provsalen och se till att vara i god tid. Stressa inte heller under morgonen. Försök inte att ”läsa på”, utan låt huvudet vila. Så har du goda möjligheter att göra ett bra högskoleprov och komma in på drömutbildningen.