Om böcker

Svenska böckerSvenska böcker

Utländska böckerUtländska böcker

Bokens historia

Att läsa och skriva böcker är något vi gjort sedan mänskligheten började att skriva. Det första sättet att samla skrift på för att berätta en historia gjordes på lertavlor som torkades i solen eller brändes i ugn i Mesopotamien för omkring 5000 år sedan. Mesopotamien var en kultur och civilisation som fanns i det område som Turkiet, Irak och Syrien ligger i idag.

Det var med papyruskonsten som kom kring år 3000 år före Kristus som boken började att bli mer likt den sorts bok vi känner idag. Papyrus är ett naturmaterial som först upptäcktes i Egypten och spred sig sedan vidare till antikens Grekland. Papyrus användes för att samla skrifter och det var då man började att limma ihop arken vilket blev den första föregångaren till hur boken ser ut idag. Papyrus användes fram till omkring 600 år efter Kristus då man istället började att använda pergament. Pergament är ett annat sorts skrivmaterial och är framställt av djurskinn. Pergamentet har sitt ursprung från Turkiet. Pergamenten rullades ihop och sparades i bibliotek. Andra sätt att trycka skrift vid den här tiden var på metall, elfenben och trä.

Men det var inte bara i västvärlden som man samlade och tryckte skrift. I Asien och framför allt i Kina samlades och trycktes skrift på ben, trä, silke och på snäckor. Den allra första boken från Kina kallades för jiance eller jiandu och består av rullar i bambu som är bundet av silke eller läder. Det var också från Kina det moderna pappret har sitt ursprung. År 105 efter Kristus i Kina uppfanns lump-pappret, men det dröjde fram till medeltiden då kunskapen om papperstillverkningen kom till Europa. Det gjorde att boktryckarkonsten kunde utvecklas ännu mer och det var vid den här tidpunkten som boken började att se ut som den gör idag med dess bindningar och uppbyggnad.

Den som tog boktryckarkonsten till nästa nivå var uppfinnaren Johannes Gutenberg. Han levde i Tyskland på 1400-talet. Innan dess hade man kopierat böcker för hand men nu kom alltså sättet att trycka böcker med en maskin. Gutenberg utvecklade en metod för att trycka böcker med hjälp av enskilda bokstäver som satt löst och kunde återanvändas. Första boken som trycktes på det sättet var bibeln. Gutenbergs boktryckarkonst spreds snabbt över hela Europa och kring år 1500 hade mer än 40 000 böcker tryckts.

I och med industrialiseringen på 1800-talet började man att utveckla boktryckarkonsten ännu mer med hjälp av maskiner. Med maskiners hjälp behöves böcker inte längre tryckas för hand vilket var mer kostnadseffektivt. Det gjorde att böcker blev billigare att köpa och litteraturen och den kunskap som tillkommer med att läsa böcker blev mer tillgänglig för alla. Innan dess var det främst överklassen som hade tillgång till böcker.

Varför läsa böcker?

Vi har kämpat i årtusenden med att ta fram boken till vad den är idag. Kanske är det lättillgängligheten som gjort att allt färre väljer att spendera sin fritid på att läsa böcker. Att läsa böcker har många fördelar, fortsätt läsa så får du veta varför.

Bra för hjärnan

Att läsa en bok håller hjärnan aktiv eftersom läsning i sig är en aktiv mental process. Det har gjorts en hel del forskning på läsning. En studie har visat att de personer som ägnade sig åt att läsa böcker i jämförelse med de som inte gjorde det behöll hjärnans kapacitet längre. Något annat som påverkas positivt av läsning är minnet. Läsning hjälper dig att förbättra ditt minne.

Ökar ordförrådet

En annan stor del till varför det är bra att läsa böcker är att det ger dig ett större ordförråd. Det är särskilt viktigt för barn och unga att läsa för att få ett ordförråd. För hur ska man kunna beskriva vad man känner och tänker om man inte har orden för det?

Mer allmänbildad

Det finns såklart många sätt att ta till sig ny kunskap. Att läsa böcker i olika sorters genrer är ett av dem. Om du läser för att du tycker att det är underhållande och intressant så är chansen större att du tar till dig mer av texten. Med böcker kan du lära dig om kulturer, platser och identiteter du kanske inte hade stött på annars.

Gör dig mer empatisk

Att läsa böcker ger dig förmågan att känna mer empati, både för andra men också för dig själv. Läsning kan hjälpa att förstå andras sätt att leva och identiteter. Med läsning kan du också förstå och lära känna dig själv bättre.

Bli mer analytisk

Ju mer du läser desto lättare kommer du att få att sätta dig in i karaktärernas beteenden och konflikter. När en karaktär står inför en konflikt får du veta hur den känner och tänker kring situationen vilket gör att läsaren själv också reflekterar över problemet.

Avkopplande

Något som sömnforskare är eniga om är att för att få en god sömn är det viktigt att varva ner innan du går och lägger dig. Att läsa böcker kan hjälpa dig med detta. Bara ett par minuters läsning kan få dig ner i varv och är stressreducerande.

Så läser du böcker

Vi har alla olika förutsättningar att läsa böcker. Tillgången till litteraturen har aldrig varit så tillgänglig för allmänheten som den är idag. Vill du läsa så finns det stora möjligheter för dig att göra det. Men kom ihåg att det viktiga är inte hur mycket du läser utan att du gör det. Med det går vi in på de olika sätt som finns för att läsa böcker.

Böcker för personer med funktionsvariationer

För de som är synskadade finns det flera sätt att läsa på. Ett sätt är att läsa böcker som är tryckta med blindskrift. Det finns också böcker som är tryckta i större text. Sedan finns det talböcker där vissa sorter har en särskild uppspelningsapparat för de som är synskadade.

Ett annat bokformat som är särskilt uppskattat av dyslektiker är ljudböcker. Skillnaden mellan ljudböcker och talböcker är att talböcker är framtagna för de som har en funktionsnedsättning och är inte någon kommersiell produkt. Inläsningen av en talbok sker utan någon dramatik och ibland av datorer medan ljudböcker kan läsas in med inlevelse och av skådespelare. Ljudböcker kan läsas och lånas av alla medan talböcker är till för enskilt bruk.

E-böcker

En E-bok går att ladda ner till din läsplatta, mobil eller till din dator. En E-bok är en vanlig bok men den läses digitalt.

Fysisk bok

En fysisk bok är en bok du kan hålla i din hand i sin helhet. Fysiska böcker kan komma i olika format som i pocket, häftat eller inbundet.

Låna, köp eller lyssna

Att läsa böcker behöver inte nödvändigtvis kosta dig något. På ett bibliotek kan du låna hem böcker. Du kan köpa böcker på en fysisk bokhandel eller online och du kan prenumerera på att lyssna på böcker via en ljudbokstjänst.

Svenska klassiker

Att läsa svenska klassiker är det många av oss som har en dålig känsla inför eftersom det var något många tvingades att göra i skolan vilket har gjort att det inte känns särskilt roligt att plocka upp en klassiker i vuxen ålder. Men det finns några svenska klassiker som är värda att kolla upp.

Utvandrarna av Wilhelm Moberg

Utvandrarna är den första delen i en trilogi skriven av Wilhelm Moberg. Det är i dessa böcker vi får följa karaktärerna Kristina och Karl-Oskar och deras färd från Sverige, över Atlanten och slutligen i USA där de hoppas på att få börja ett nytt liv efter år av svält och misär.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Vill du läsa en bok av den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur bör du läsa Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berling saga som utspelar sig i 1820-talets Värmland, där vi får följa den nedgångne prästen Gösta som efter att nästan ha supit ihjäl sig räddas av majorskan.

Kallocain av Karin Boye

Kallocain av Karin Boye är hennes mest kända roman där vi får följa kemisten Leo Kall som tagit fram ett sanningsserum. Under bokens gång börjar han ifrågasätta samhället som boken utspelar sig i som styrs av militären och är genomsyrat av propaganda och hjärntvätt där individen är ständigt övervakad.

Moderna svenska författare

Vill du istället läsa böcker som utspelar sig och är skrivna i mer modern tid så kan dessa författare vara värda att kolla upp.

Fredrik Backman

Det går inte att skriva om modern svensk litteratur utan att nämna Fredrik Backman. Hans sätt att skriva berör och engagerar människor över hela världen. Hans böcker har blivit översatta till 40 språk och har nått topplistor världen över. Några av hans mest populära titlar är Björnstad, En man som heter Ove och Folk med ångest.

Jonas Gardell

Jonas Gardell är en av våra mest älskade komiker men också författare. Hans språk och författarskap har engagerat svenskarna sedan debutromanen passionsspelet som kom 1985. Sedan dess har han bland annat skrivit Torka aldrig tårar utan handskar, En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré.

Camilla Läckberg

Drottningen av svenska kriminalromaner är Camilla Läckberg. Hon har gett ut tio romaner i Fjällbackaserien där vi får följa författaren Erica och poliserna i Fjällbacka. Fjällbackaserien har sålts i över 40 miljoner exemplar över hela världen. Andra titlar som Läckberg har skrivit utöver fjällbackaserien är barnboken super-Charlie och en bur av guld.

Lars Kepler

Några andra som är stora inom krimgenren är författarparet Alexandra och Alexander Ahndornil som går under pseudonymen Lars Kepler. Deras serie om kommissarien Joona Linna består av åtta delar.

Engelskspråkiga författare

Det går att läsa engelska böcker som är översatta till svenska, men det går också att läsa dem på engelska om du behärskar det eller vill utmana dig själv. Här är några exempel på engelskspråkiga författare.

Khaled Hosseini

Den amerikansk-afghanska författaren Khaled Hosseini är väldigt hyllad för sina böcker som utspelar sig i Afghanistan där man i de fristående böckerna Kite runner, A thousand splendid suns och And the mountains echoed får följa olika livsöden.

Systrarna Brontë

Emily och Charlotte Brontë är systrarna som skrivit ett flertal böcker som många gånger nämns bland de bästa böckerna som skrivits någonsin. Några exempel är Wuthering Hights av Emmily Brontë och Jane Eyre av Charlotte Brontë.

George R. R. Martin

När det kommer till modern fantasy är George R.R Martin den som sitter högst på tronen. Hans bokserie A song of ice and fire som många känner igen som bokserien Game of thrones har sålts i över 90 miljoner kopior över hela världen. I sin karriär har han hittills skrivit 18 böcker.

Stephen King

Om George R.R Martin är kungen av fantasy så är Stephen King kungen av skräck. Han har skrivit böcker som sålts i över 350 miljoner exemplar. Några av hans mest kända titlar är It, Carrie, Pet sementary och The shining.

Margaret Atwood

Slutligen har vi Margaret Atwood som är en prisbelönt författare som bland annat har skrivit böckerna The handmaid’s tale, Alias grace och Oryx and crake. Hon har sedan debuten släppt 18 böcker och är hyllad världen över.

Utländska författare

Om vi låter våra blickar gå bort från västvärlden och ut i resten av världen finns det en hel del bra och populära författare vars böcker du borde kolla in.

Haruki Murakami

Haruki Murakami är en av Japans och världens mest hyllade författare. Hans sätt att skriva om samtiden med ett drömlikt och ibland övernaturligt inslag har gjort att han sålt böcker i miljontal och blivit översatt till 50 språk. Några av hans populäraste titlar är Norwegian wood, Kafka på stranden och 1Q84.

Chimamanda Ngozi Adichie

Nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit ett flertal böcker i sin karriär, både facklitteratur och romaner. Några av hennes titlar är Lila hibiskus, En halv gul sol och Americanah som alla blivit hyllade och nominerade till priser.

Isabel Allende

I Chile hittar vi Isabel Allende som slog igenom över en natt med debutromanen Andarnas hus som släpptes år 1982. Hennes romaner är inspirerade av egna erfarenheter och familjerelationer. Förutom Andarnas hus har hon bland annat skrivit Odjurens stad, och Of love and shadows.

Elif Shafak

Elif Shafak är en turk-brittisk författare som hittills skrivit 17 böcker. Några av dem är Fyrtio regler om kärlek, Bastadern från Istanbul och My Last 10 minutes 38 seconds in this strange world .

Vill du komma i kontakt med oss får du gärna använda dig av formuläret.

Allt om böckerna du borde läsaAllt om böckerna du borde läsa