Varför läsa böcker?

Vi har kämpat i årtusenden med att ta fram boken till vad den är idag. Kanske är det lättillgängligheten som gjort att allt färre väljer att spendera sin fritid på att läsa böcker. Att läsa böcker har många fördelar, fortsätt läsa så får du veta varför.

Bra för hjärnan

Att läsa en bok håller hjärnan aktiv eftersom läsning i sig är en aktiv mental process. Det har gjorts en hel del forskning på läsning. En studie har visat att de personer som ägnade sig åt att läsa böcker i jämförelse med de som inte gjorde det behöll hjärnans kapacitet längre. Något annat som påverkas positivt av läsning är minnet. Läsning hjälper dig att förbättra ditt minne.

Ökar ordförrådet

En annan stor del till varför det är bra att läsa böcker är att det ger dig ett större ordförråd. Det är särskilt viktigt för barn och unga att läsa för att få ett ordförråd. För hur ska man kunna beskriva vad man känner och tänker om man inte har orden för det?

Mer allmänbildad

Det finns såklart många sätt att ta till sig ny kunskap. Att läsa böcker i olika sorters genrer är ett av dem. Om du läser för att du tycker att det är underhållande och intressant så är chansen större att du tar till dig mer av texten. Med böcker kan du lära dig om kulturer, platser och identiteter du kanske inte hade stött på annars.

Gör dig mer empatisk

Att läsa böcker ger dig förmågan att känna mer empati, både för andra men också för dig själv. Läsning kan hjälpa att förstå andras sätt att leva och identiteter. Med läsning kan du också förstå och lära känna dig själv bättre.

Bli mer analytisk

Ju mer du läser desto lättare kommer du att få att sätta dig in i karaktärernas beteenden och konflikter. När en karaktär står inför en konflikt får du veta hur den känner och tänker kring situationen vilket gör att läsaren själv också reflekterar över problemet.

Avkopplande

Något som sömnforskare är eniga om är att för att få en god sömn är det viktigt att varva ner innan du går och lägger dig. Att läsa böcker kan hjälpa dig med detta. Bara ett par minuters läsning kan få dig ner i varv och är stressreducerande.