Svenska klassiker

Att läsa svenska klassiker är det många av oss som har en dålig känsla inför eftersom det var något många tvingades att göra i skolan vilket har gjort att det inte känns särskilt roligt att plocka upp en klassiker i vuxen ålder. Men det finns några svenska klassiker som är värda att kolla upp.

Utvandrarna av Wilhelm Moberg

Utvandrarna är den första delen i en trilogi skriven av Wilhelm Moberg. Det är i dessa böcker vi får följa karaktärerna Kristina och Karl-Oskar och deras färd från Sverige, över Atlanten och slutligen i USA där de hoppas på att få börja ett nytt liv efter år av svält och misär.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Vill du läsa en bok av den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur bör du läsa Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berling saga som utspelar sig i 1820-talets Värmland, där vi får följa den nedgångne prästen Gösta som efter att nästan ha supit ihjäl sig räddas av majorskan.

Kallocain av Karin Boye

Kallocain av Karin Boye är hennes mest kända roman där vi får följa kemisten Leo Kall som tagit fram ett sanningsserum. Under bokens gång börjar han ifrågasätta samhället som boken utspelar sig i som styrs av militären och är genomsyrat av propaganda och hjärntvätt där individen är ständigt övervakad.