Så läser du böcker

Vi har alla olika förutsättningar att läsa böcker. Tillgången till litteraturen har aldrig varit så tillgänglig för allmänheten som den är idag. Vill du läsa så finns det stora möjligheter för dig att göra det. Men kom ihåg att det viktiga är inte hur mycket du läser utan att du gör det. Med det går vi in på de olika sätt som finns för att läsa böcker.

Böcker för personer med funktionsvariationer

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

För de som är synskadade finns det flera sätt att läsa på. Ett sätt är att läsa böcker som är tryckta med blindskrift. Det finns också böcker som är tryckta i större text. Sedan finns det talböcker där vissa sorter har en särskild uppspelningsapparat för de som är synskadade.

Ett annat bokformat som är särskilt uppskattat av dyslektiker är ljudböcker. Skillnaden mellan ljudböcker och talböcker är att talböcker är framtagna för de som har en funktionsnedsättning och är inte någon kommersiell produkt. Inläsningen av en talbok sker utan någon dramatik och ibland av datorer medan ljudböcker kan läsas in med inlevelse och av skådespelare. Ljudböcker kan läsas och lånas av alla medan talböcker är till för enskilt bruk.

E-böcker

En E-bok går att ladda ner till din läsplatta, mobil eller till din dator. En E-bok är en vanlig bok men den läses digitalt.

Fysisk bok

En fysisk bok är en bok du kan hålla i din hand i sin helhet. Fysiska böcker kan komma i olika format som i pocket, häftat eller inbundet.

Låna, köp eller lyssna

Att läsa böcker behöver inte nödvändigtvis kosta dig något. På ett bibliotek kan du låna hem böcker. Du kan köpa böcker på en fysisk bokhandel eller online och du kan prenumerera på att lyssna på böcker via en ljudbokstjänst.