Mar 132014
 

Gänget bakom den utmärkta tidningen Filter utforskar maten på våra matbord och kallar resultatet Hunger. En tidskrift, jag älskar förresten det ordet, som befinner sig lååååångt från de vanliga receptsamlingarna  och kakrecepten. Välkommen till innehållsförteckningen av ditt dagliga intag av så kallad föda.

Natamycin, E235, används mot svampinfektioner. Men det används också som konserveringsmedel för hårdost och korv. Trevligt eller hur… har du ätit något natamycin idag? Killar det lite i magen?

Eller vill du kanske läsa om hur det fuskas med råvaror inom restaurangbranschen? Eller kanske hur mycket gift det krävs för att odla apelsiner? Det är mellan hopp och förtvivlan jag bläddrar genom sidorna. Vill jag verkligen veta hur dålig och behandlad en del av maten som förgyller mina smaklökar är?

Men å andra sidan så är Hunger oerhört positiv. Det lyfts fram människor som älskar sin mat och dyrkar bra råvaror. Som experimenterar och utvecklar, ibland genom att plocka upp gamla traditioner. Just i detta nummer handlar det tex om olika gårdar som gör kvalitativ ost och tre män som tycker fisk är näst intill meningen med livet.

För Hunger är inte den vanliga Svenska receptblaskan med pornografiska  närbilder på maträtter. Nej detta är något helt annat. Hunger är en tidning för den som vill veta vad han eller hon äter, hur råvarorna odlas, föds upp eller tillverkas. Helt enkelt en tidning för den som är, eller vill bli, medveten om kvalitén på allt som på något sätt ingår i vår matkultur.

I ett Sverige där matprogrammen avlöser varandra på TV och varenda B-kändis har gjort en egen kokbok och där halva bekantskapskretsen bakar surdegsbröd och kokar vaniljstänger till den hemmagjorda glassen så har Hunger definitivt en plats. Den är också något annorlunda då den så hårt fokuserar på “riktig” mat, på naturliga råvaror och samtidigt informerar om allt fusk som finns i branschen. Och recepten finns även i denna tidskrift, ofta knutna till något av reportagen.

Detta är första gången jag läser Hunger och jag kommer definitivt fortsätta följa med på resan. Även om det innebär att jag tittar snett på såsen vid nästa restaurangbesök.

Köp, läs, ät bättre!

magasinethunger.se

magasinetfilter.se

 

Jonas

Gillar allt som har med böcker att göra. Läser allt, nästan, som jag kommer över. Allt från historiska böcker till serier. Blandar upp detta intresse med film, musik och dataspel vilket märks i mina texter. Men gott och blandat är bäst och mindre enformigt.

  One Response to “Hunger”

  1. Ett tips, för dem som är intresserad av mat i annan form än utslagningstävlingar i TV, absurda dieter och detaljbilder på crème brûléers yta rekommenderar jag ”In Defense of Food” av Michael Pollan. Pollan kommer med tre enkla (och självklara) regler som kan utforskas till en världsrymd. Finns på svenska (Till matens försvar). Är själv intresserad av att få tag i Scott Jureks ”Eat & Run”.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha