En oerhört svårtydd filosofisk text av den tyske filosofen Martin Heidegger, speciellt om man inte läst filosofi tidigare.

Brev om humanismen - Martin HeideggerJag ångrar mig direkt: Varför gav jag mig in på detta? Jag fattar ingenting av första sidan, en massa vardagliga begrepp som i Martin Heideggers händer plötsligt blir obegripliga. Jag kan inte slappna av en hundradel utan att tappa tråden, som jag egentligen inte ens plockat upp. Jag läser ultrakoncentrerad och fattar ändå inget på djupet. Gode Gud, tänker jag, hur bestialiskt begåvad var han egentligen? Ett geni bortom all uppfattningsförmåga för trubbiga hjärnor som min? Eller är det bara så att jag inte har verktygen att tolka med? Kanske både och.

Till en början vill jag tro att Heidegger har en tanke, en bild, en sanning som är så komplex att den inte kan förklaras kortare eller bättre än med 76 sidors jidder om varat, metafysik, språket och uttryck som det skickliga i varats skick. Men sen ändrar jag mig och tycker mig läsa att han inte riktigt vet utan att det jag läser är ett resonerande, där han bla säger att vi kanske kommer att förstå varvats sanning i framtiden och vips så fick jag lära mig ordet transcendens.

Jag tänker att det är bra att läsa över sin förmåga, att det är nyttigt att tjuvkika på festen med de vuxna genom dörrspringan till pojkrummet. Jag tänker att 76 sidor går att genomlida vad det än står på dem, men en bra bit innan jag är halvvägs är jag inte så säker längre. Jag känner mig som en blind höna som går och pickar och hoppas på att pricka ett och annat korn på måfå. Jag inser att BREV OM HUMANISMEN inte är rätt ända att börja i om man är nyfiken på Heidegger. Allt mellan pärmarna kunde lika gärna varit hittepå, ordvrängeri utan betydelse och jag skulle inte sett skillnaden. Jag kan slå upp boken var som helst och välja en mening på måfå och finna den obegriplig:

I sitt varahistoriska väsen är människan det varande vars vara som ek-sistens består i att hon bor i varats närhet.

Master/Blaster - Mad Max Bortom Thunderdome

Master/Blaster - Mad Max Bortom Thunderdome

Du slipper göra misstaget att plocka upp BREV OM HUMANISMEN och läsa den utan förkunskaper eller bildning och känna dig dum, det har jag gjort åt dig. Men så tänker du kanske: Han är nog inte så klipsk den där Bokfetischisten, jag är mycket slugare. Jag är lite som Matt Damon i GOOD WILL HUNTING, jag har det i blodet, jag kan tänka självständigt. Men där har du fel, jag vågar påstå att de allra flesta utan de rätta verktygen fattar noll och inget av BREV OM HUMANISMEN. Så om jag ska likna mig vid någon filmkaraktär vid läsningen av BREV OM HUMANISMEN så är det Blaster i den oheliga föreningen Master/Blaster i MAD MAX – BORTOM THUNDERDOME. Blaster är en svagbegåvad man som lever i en svinstia undet jorden och har en elak dvärg på ryggen. Tack för den, farbror Heidegger.

Filosofiska rummet i P1 ägnar 42 minuter åt Heideggers begrepp.

Fakta
Språk: svenska
76 sidor, inbunden
Pris: 94 SEK (Adlibris), 99 SEK (Bokus)
Beskrivning/synopsis: Ett brev till Jean Beaufret, Paris, utgivet som självständig skrift första gången 1949. I denna skrift som Heidegger skrev 1946 kommenterar han sin filosofiska ”vändning” på 30-talet, och utvecklar en kritik av humanismen som filosofiskt program, med särskild tonvikt på existentialismen. Humanismen hör hemma i en modern subjektsfilosofisk tradition och är grundad i en metafysisk förståelse av människan och hennes relation till det som är. 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  One Response to “Brev om humanismen – Martin Heidegger”

  1. Brev om humanismen är en fantastiskt intressant bok och, det kan komma som en överraskning eller inte, inte en av Heideggers ”svåraste” verk. Men jag håller till 100% med: saknar man verktygen blir det obegripligt. När det gäller Heidegger är referensramarna A och O. ”Varat och Tiden” är en bra grund. Men man måste vara motiverad och ta det långsamt. Att läsa Heidegger förutsätter ett verkligt, genuint intresse för frågan om varats mening och (människo)tillvarons ontologi (och ibland, som i mitt egna fall, missnöje med hur denna fråga besvaras inom t.ex religion eller psykologi)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha