J K Rowlings första roman efter Harry Potter är en utdragen och seg resa mot ett tårfyllt men ändå avmätt slut där allt vänds upp och ned.

Den tomma stolen - J K RowlingJag har inte läst en enda Harry Potter-bok, inte sett en enda Harry Potter-film. Dels är jag ointresserad och dels sparar jag mig tills det är dags att läsa dem för barnen som godnattsagor. Jag kan alltså inte vägleda potterfans i om DEN TOMMA STOLEN är något att ha i jämförelse. Men jag kan säga så mycket som att J K Rowlings första bok efter den avslutade Harry Potter-serien lämnar ingen mersmak.

Rowling tar god tid på sig att presentera alla karaktärerna, och de är många, lite väl god tid. Vilket känns igen från fantasygenren som hon närmast lämnat. Jag blir gäsptrött och tappar intresset för DEN TOMMA STOLEN i veckor efter den dryga inledningen som måste motsvara en tredjedel av boken.

Utan tvekan har Rowling skapat en intrikat historia med flera intressanta karaktärer i olika åldrar och från olika samhällsskikt, men det är för utdraget och drygt för mig. Även om jag vill tycka att det är lite pittoreskt eller till och med autentiskt så kommer jag aldrig in i boken. Jag grips inte av varken persongalleriet eller handlingen, trots alla gråtmilda scenarier som läggs fram på rad. Kanske beror det på att mitt lyssnande styckas upp av att jag bara lyssnar när jag gör längre resor men det är inte mycket jag tar med mig när jag läst klart.

Visst kommer Rowling med pekpinnar om att vi borde ta vara på varandra och att knarkande prostituerades barn är också människor. Men i min värld är det som att slå in öppna dörrar eller sälja mjölk till bönder. Det bästa med DEN TOMMA STOLEN är hur allting vänds upp och ned i slutet, problemet är bara att resan dit inte är värd besväret.

Fakta
Språk: Svenska
Ljudbok, uppläsare: Tomas Bolme
Pris: 214 SEK (Bokus), 216 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: När Barry Fairweather oväntat avlider, knappt fyrtio år gammal, försätter dödsfallet den engelska staden Pagford i chock. Med sitt kullerstensbelagda torg och den historiska klosterkyrkan verkar staden vara en idyll – men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever ? Pagford ruvar sannerligen på mörka hemligheter. Och den tomma stol Barry efterlämnat i grevskapsrådet blir snart källa till den värsta strid byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som utmärks av passioner, dubbelspel och oväntade avslöjanden? Den tomma stolen är en tankeväckande och oupphörligt överraskande roman, fylld av svart humor.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha