Drösvis med smala kulturreferenser, mustiga maträtter och minimalt pistolviftande – Det är tydligen det osannolika receptet på en deckare jag håller en aning högre än andra.

Vattnets form - Andrea CamilleriVATTNETS FORM är första boken i en rad om sicilianske kommissarie Salvo Montalbano av Andrea Camilleri. För mig är det andra boken jag läser om Montalbano och den är avsevärt bättre än den första, UTFLYKTEN TILL TINDARI. VATTNETS FORM är kärvare och känns mer rapp även om tempot är ganska makligt och Montalbano sköter utredningen i sin egen takt.

I mitt eviga och (inbillar jag mig) grabbigt nördiga sökande efter referenser stöter jag inte på ett enda namn jag ät bekant med i VATTNETS FORM. Men efter lite digitala eftersökningar hittar jag en rad intressanta konstnärer som döljer sig bakom de anonyma namnen och härlig, mustig konst som hör dem till. Vidare sökning visar att Camilleri faktiskt skrivit en bok om en av konstnärerna; Angelo Canevari. Jag får flashbacks från min läsning av Bolaños fantastiska 2666 där jag nästan googlade mig fördärvad. Även om referenserna är omfattande så är det inget som tynger texten och man behöver inte känna till dem för att kunna njuta av handlingen. De förekommer, bokstavligt talat, som en tavla på väggen i bakgrunden.

Att stoppa in olika maträtter i texten verkar vara en återkommande del i Camilleris romaner, det är inte utan att det saftar sig i munnen när man läser om alla godsaker som kommissariens hushållerska ställer in i kylen till honom.

Det går inte riktigt att sätta fingret på varför jag gillar VATTNETS FORM, det är något i tonen, i attityden mot världen som tilltalar mig. Den okränkbara självsäkerheten hos Montalbano i det korrumperade och rättsosäkra Italien väger också tungt på vågskålen. Men om man lägger referensjakten och allt analyserande åt sidan så är det en skön deckare som är behaglig utan vare sig genretypiskt övervåld eller abnormt snabb kriminalteknisk arbetsgång. Allt man behöver göra är att lägga band på impulsen att sprinta igenom texten och njuta av resan, maten och referenserna.

Referenser i Vattnets form:

Fausto Prandello Awakening circa (1948)

Fausto Prandello - Awakening (1948)

Ugo Attardi Opere

Ugo Attardi - Opere

Renato Guttuso - il mendicante (1944)

Renato Guttuso - il mendicante (1944)

Läs recensionen av Utflykten till Tindari av Andrea Camilleri

Läs recensionen av 2666 av Roberto Bolaño

Fakta
Språk: Svenska
152 sidor, inbunden
Pris: 162 SEK (Adlibris), 167 SEK (Bokia), 175 SEK (Bokus)
Beskrivning/synopsis: Silvio Luparello, politisk uppkomling i Vigàta på Sicilien, hittas död i sin bil med byxorna nere vid knäna. Bilen är parkerad i helt fel del av staden, ökänd för prostitution och knarkhandel. Luparello antas ha avlidit av hjärtinfarkt vid sex. Men kommissarie Salvo Montalbano kan inte sluta fundera över omständigheterna. Frågorna fortsätter att hopas när han intervjuar offrets klarsynta hustru, den hängivne systersonen Giorgio, samt den vackra svenskan Ingrid Sjöström. Svaren verkar hela tiden undfly honom – liksom vatten anpassar sig efter sitt kärl ändrar sig vittnesmålen och ledtrådarna. Någon med mycket stort inflytande tycks vilja få Montalbano att hålla sig borta från fallet. Vattnets form är den första delen i Andrea Camilleris serie kriminalromaner om komissarie Montalbano. ANDREA CAMILLERI [född 1925 på Sicilien, numera bosatt i Rom] är en italiensk författare, vars deckareserie om kommissarie Montalbano har rönt enorma internationella framgångar, liksom den rad TV-filmer som baserats på romanerna. Böckerna om den excentriske Montalbano som ensam trotsar en korrupt värld har sålt i över sexton miljoner exemplar världen över.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha