S J Boltons andra bok om Lacey Flint gör ingen besviken: full fart, andlös spänning från pärm till pärm och den är ta mig fanken helt omöjlig att inte sluka.

Livrädd - S J BoltonLIVRÄDD är andra boken om polisen Lacey Flint och mina förväntningar är höga. När jag läser min recension av första boken NU SER DU MIG, verkar den nästan huvudlöst överdrivet hyllande. Speciellt nu ett halvår senare när extasen är borta och jag knappt minns vad den handlade om. Så ska jag vänta med att skriva denna recensionen tills extasen lagt sig och förnuftet återvänt? Nej, det vore missvisande. Jag är av uppfattningen att ruset efter en riktig bladvändare inte är mindre relevant för att handlingen strax bleknar ur minnet.

Men även solen har sina fläckar. Bitvis tycker jag S J Bolton lånar lite väl billig rekvisita från filmbranschen, som text på immiga speglar och blod ur badkarskranar, men det kan få sin förklaring i upprinnelsen med lite god vilja. Å andra sidan så är Bolton lysande läskig när någon närmar sig doktor Evi Oliver på ett sätt som påminner om filmerna LOST HIGHWAY och HIDDEN. Men på fel sida om vad jag kan förlåta är översättningen av vad jag gissar är en fras med orden bedside manners, vilket på svenska blev … du ska se mitt sätt på sängkanten. Det är inte mycket till klagomål att komma med, men när allt annat är så felfritt sticker det extra i ögonen.

När jag läser brukar jag hålla utkik efter referenser. De är som populärkulturella tips från författaren (och något att kokettera med när man skriver recensioner) och det är ytterst få böcker som saknar referenser. S J Bolton är inget undantag, hon namedroppar allt från Ninja turtles (inte ninjasköldpaddor, översättaren) till Spindelmannen och Sagan om ringen. Först tänker jag Hon vill vara down with the kids, innan jag inser att referenserna bäst prickar en man i 35-40 års ålder. Så istället för att känna mig inkopplad på ungdomskultur känner jag mig gammal.

Förlaget Modernista imponerar mer och mer för varje bok jag läser. Bara det faktum att jag inte läst en enda dålig bok därifrån är oöverträffat. Jo, LIVRÄDD är allt jag vill ha när jag tar upp en deckare. I mitt postbokslukarrus vill jag passa på att säga att LIVRÄDD överträffar NU SER DU MIG på alla punkter: tempo, spänning, bra miljöer och scenarier, fortfarande i världsklass. Tycker du det minsta om thrillers och deckare är du dömd att sluka den!

 

Läs recensionen av Nu ser du mig av S J Bolton

Fakta
Språk: Svenska
411 sidor, inbunden
Pris: 179 SEK (Bokus), 180 SEK (Adlibris), 186 SEK (Bokia)
Beskrivning/synopsis: En våg av självmord sköljer över Cambridges universitet. Varje gång är det en kvinnlig student. Och varje självmord är begått under mer chockerande omständigheter än det föregående. Polisen vet att det inte kan vara en rad sammanträffanden. Men de kan inte bevisa det. Enda sättet att utreda fallen är att placera någon under täckmantel. En ung polis, en kvinna lika utsatt som de andra. Lika oförberedd på den mardröm hon möter. Lacey Flint har all anledning att vara försiktig.

S.J. BOLTONS nya kriminalroman Livrädd är en mörk och fängslande uppföljare till den hyllade Nu ser du mig och den andra boken om den unga kriminalpolisen Lacey Flint.

S. J. BOLTON, född i Lancashire i England, har snabbt blivit en av Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare. Hon har nominerats till en rad priser, bland annat CWA Gold Dagger, ITW Thriller Award och Mary Higgins Clark Award. Livrädd är uppföljaren till den hyllade Nu ser du mig och den andra boken om den unga kriminalpolisen Lacey Flint. 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha