Denna erotiska roman är både sexistisk och lider svårt av porrfilmsretorik och tråkiga upprepningar.

Jag inser direkt att jag inte ingår i målgruppen, inledningsvis är det svårast att svälja den pubertala flamsigheten där alla är skitsnygga utom berättarjaget Anastasia Steele som beter sig likt en stammande, rodnande, bortkommen flicka som bara kan titta storögt på den store starke mannen. Men snart är det hur de stereotypa könsrollerna hamras in sida upp och sida ned, det som skaver mest. Så gott som allt Anastasia tänker, säger och gör är en reaktion på den rike, dominante och skitsnygge Christian Grey. Inte den bästa förutsättningen för en hälsosam relation.

FEMTIO NYANSER AV HONOM av E L James är en erotisk roman där den oerfarna Anastasia utforskar BDSM tillsammans med den erfarna miljardären Grey. Hon är undergiven och han dominant både i sänghalmen och utanför. Svensken i mig skriker efter folkupplysning och varningstexter över hela boken: Varning! Politiskt inkorrekt innehåll, Nej betyder nej, OBS! Innehåller 1800-talsvärderingar. Men när man är som mest ilsk är det ofta nyttigt att vända blicken inåt.

Varför reagerar jag så här? Om jag nu anser att män och kvinnor är jämlika, varför skulle då inte en ung kvinna kunna välja att domineras av en man? Är mitt inre ramaskri bara ett symptom på att min egen kvinnosyn är i olag? Tycker jag undermedvetet att kvinnor är svaga och måste skyddas från farliga män? Hade jag reagerat lika kraftigt om en ung man dominerats av en kvinna? Förmodligen inte. Hade en erotisk roman som varit politiskt korrekt haft sån laddning, haft samma känsla av förbjuden frukt? Förmodligen inte. Är man automatiskt värderingsmässigt felprogrammerad om man läser FEMTIO NYANSER AV HONOM med behållning? Förmodligen inte.

Om man för en stund kan köpa att det är en erotisk fantasi som målas upp och att den inte behöver spegla verkligheten på något sätt så kommer nästa problem: Nästan allt kretsar kring sexet som är ganska grafiskt och detaljerat. Problemet är att varje sexscen känns som en trist upprepning av den förra. Samma fraser, samma upplevelser upprepas om och om igen. Jag ser få skillnader på FEMTIO NYANSER AV HONOM och vilken genomsnittsporrfilm som helst, varken i värderingar, språkbruk eller existensberättigande.

Även om jag kanske borde ta mig en funderare vad det gäller min kvinnosyn så önskar jag likväl att E L James haft samma försäljningssuccé med en annan huvudrollsinnehavare än ett viljelöst våp.

Fakta
Språk: svenska
560 sidor, danskt band
Pris: 148 SEK (Adlibris), 149 SEK (Bokus)
Beskrivning/synopsis: När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne. Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad. Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden … E L James trilogi slog ner som en bomb när den publicerades. Efter bara sex veckor i bokhandeln hade 10 miljoner böcker sålts i USA och succén fortsätter utomlands där 37 länder har köpt rättigheterna. Dessutom ska böckerna filmatiseras. E L James utforskning av sexuellt maktspel är chick lit med feministiska förtecken.

 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  3 Responses to “Femtio nyanser av honom – E L James”

  1. Ja, herregud… och hon, med sina viktorianska värderingar, som ska försöka omvända honom till vaniljsexets fina värld som passar många men kanske inte Christian Grey. Fast då har ju alla rätt gammalmodiga värderingar… de kanske passar bra ihop. Lika goda kålsupare.

    • Precis och ändå kan jag inte göra mig av med känslan att jag lurats att tycka så av författaren. Som om allt jag vill anklaga Anastasia för till slut hamnar hos mig själv. Men det kan också bara vara jag som nojjar. :)

  2. [...] Bokfetischist; Bokhyllan; Boklysten; Boktokig; Bokuggla; Fabulerat; Holavedsbrudar; Jennies boklista; Marcusbiblioteket; Mettes pocketblogg; romeoandjuliet; Vargnatts bokhylla [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha