Årets läsupplevelse – Frågan är bara om den är positiv eller negativ.

Tillhör Lyra Ekström Lindbäck - Lyra Ekström Lindbäck

TILLHÖR LYRA EKSTRÖM LINDBÄCK liknar inget annat jag läst eller upplevt i bokform. Upplevelsen är så ovanlig att jag inte har orden att beskriva den, kan inte ens göra den rättvisa med att likna den vid något annat. Möjligtvis kan jag bitvis känna mig som om jag är fast i THE MATRIX och Lyra Ekström Lindbäck håller på att dra ut mig ur den.

Ekström Lindbäck (jag kommer på mig själv med att vilja kalla henne vid förnamn, som om vi kände varandra, som om vi delat en upplevelse) gillrar små fällor i texten om jag aningslöst går i, sedan använder hon dem för att bryta ned mitt motstånd. Mot slutet är det enda jag kan tänka Kan verkligen en 22-årig tjej göra så här med en 40-årig gubbe? Här och var i texten försöker jag värja sig genom att vara analyserande och distanserad men det är som om Ekström Lindbäck förutsett varje tanke och känsla och med lätthet manövrerar förbi dem eller krossar dem. Vid ett tillfälle börjar jag googla på författarinnan som en sista försvarsmekanism, för att försöka få grepp om vem Lyra Ekström Lindbäck är och därmed kunna avfärda henne, så långt in under min hud har hon då kommit, naturligtvis är mitt flyktförsök fruktlöst.

Jag skulle vilja kora TILLHÖR LYRA EKSTRÖM LINDBÄCK till årets bok. Samtidigt jag är inte ens säker på att jag gillade den. Inte ens ambivalensen efter att ha läst den låter sig beskrivas utan att ta till plattityder eller berätta för mycket. En sak är säker TILLHÖR LYRA EKSTRÖM LINDBÄCK är förbannat bra, en riktigt häftig läsupplevelse som får en att se, inte bara världen utan även sig själv med andra ögon. Jag är inte säker på att den är för alla, men det säger jag kanske för att jag vill ha henne för mig själv?

Fakta
Språk: Svenska
131 sidor, inbunden
Pris: 138 SEK (Bokus), 141 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: En njutningsladdad relation av dominans och underkastelse – det är Lyra Ekström Lindbäcks definition av interaktionen mellan författare och läsare. Sinnen, minnen, muskler och medvetande måste aktiveras med smekningar och disciplin.

Tillhör Lyra Ekström Lindbäck är en BDSM-lek utförd som bok. En revolterande, omhändertagande, pedagogisk och sexuell metaroman. Ett lockrop utslungat från författaren till den som vill öppna kroppens konturer och låta sin varseblivning glida över i hennes. Steg för steg bearbetas läsaren för att den eftertraktade närheten ska uppnås.

LYRA EKSTRÖM LINDBÄCK är född 1990 och verksam som skrivpedagog och redaktör för den poetiska nättidskiften fikssion. Tillhör Lyra Ekström Lindbäck är hennes första roman.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  2 Responses to “Tillhör Lyra Ekström Lindbäck – Lyra Ekström Lindbäck”

  1. Åh, det där låter som en otroligt intressant bok, vilket innovativt upplägg! Den måste jag läsa. Och flicksnärtan är lika gammal som jag! Jag måste genast få min roman utgiven. Haha.

    • Lyras bok är mycket bra. Rekommenderar den till alla som inte är rädda att vända blicken inåt och som vill ha en annorlunda läsupplevelse :)

      Det finns inga ursäkter att inte ge ut din bok, livet är nu och sådant ska man inte skjuta på framtiden. Recenserar den gärna.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha