Ahhhhhhh… Den är här! Carlos Ruiz Zafons nya bok. Stoppa pressarna, avbeställ sommarens prinsessbröllop, sluta jobba, avboka Depeche Modes nästa turne och skit i att äta. För detta är nästan Jesus återkomst.  Detta kan bara vara bra! 

När boken Vindens skugga kom ut ,05-06…typ, så knockade den mig med full kraft. En storslaget mystisk saga och en eggande pusseldeckare i ett och samma verk som utspelade sig bland skuggorna i ett gåtfullt Barcelona. Där författarens kärlek för böcker och texter packades in i handlingen genom huvudrollsinnehavarens arbete i familjens bokhandel, Sempere & Söner, samt sökandet efter den försvunne och bortglömde författaren Julian Carax. Där fanns även ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Ett hemligt katakombliknande bibliotek som bara ett fåtal människor kände till och där det även fanns en bok för alla förstagångsbesökare att hitta och adoptera. Allt var en välskriven och eggande hyllning till boken som medium och de världar som där kommer till liv. Jag blev helt kär både i boken och Carlos Ruiz Zafons  fantastiska språk, och väggen jag for in i när jag upptäckte att detta var författarens första verk var hård. För jag var beredd att köpa Carlos hela produktion men kammade alltså noll… och ja, han hade tydligen skrivit några ungdomsromaner och manus innan men de var inte översatta så det var bara att vänta…

…tills ”Ängelns lek” kom ut 2008. En så kallad prequel till Vindens Skugga som återigen smög sig fram i Barcelonas gränder och återigen besökte ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Annat persongalleri än i den föregående boken men stilmässigt och andligt en likartad berättelse där huvudrollsinnehavaren nu var en bestseller-författare som fick ett erbjudande om att skriva en helt annan sorts historia än vad han var van vid. Frågan var om hans arbetsgivare kom från himmelen eller underjorden och vilket av valen som var att föredra. Kärleken och en stor förundran till det skrivna verket och den stora mystiken var återigen grunden för allt och boken var nästan lika fängslande, nästan lika beroendeframkallande och nästan lika spännande som Vindens skugga. Det var ju ändå en ny bok av Carlos Ruiz Zafon och den som väntar på något gott väntar alltid för länge… men kunde det vara så att det börjat komma lite grus i skrivmaskinen?

2012 så får jag nästintill glädjeinfarkt då ”Himlens fånge” plötsligt står där i bokhandeln med en magisk aura omkring sig och trots ett brutalt överpris så är tiden mellan inköp och soffläge minimalt. Nu återkommer personerna från första volymen och jag får åter igen följa Zafons skuggtäta Barcelona genom personalen i bokhandeln Sempere & Söner. Gud hör bön!!!! Men, men… säg den lycka som varar för evigt och det tar inte många sidor innan mitt intresse börjar falna och det känns snart som om jag läser en kopia av de tidigare verken. Inget nytt under solen och den magiska värld som Zafon en gång byggde upp är nu helt urvattnad. Den här gången är det en tyrann till fängelsedirektör som tvingar en fånge, tidigare författare, att skriva om och ändra hans verk för att anpassa dem för ”den dumma massan”. Men historien håller inte, är inte intressant och mystiken känns mest påklistrad och falsk. Att läsa ”Himlens fånge” är som att höra ett dåligt after-ski coverband lustmörda ens favoritrockklassiker. Bedrövligt.

”Himlens fånge” presenteras nu som den tredje delen av fyra i serien ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Vilket inte var något som det talades högt om inför de två tidigare verken, och kanske har det varit planen hela tiden men  jag tycker det luktar efterkonstruktion och en författares desperata bortförklaring för att han egentligen är pinsamt medveten om att han har målat in sig själv i ett litet hörn i en gränd i Barcelona. Läs Vindens skugga och Ängelns lek men varken köp eller läs Himlens fånge. Själv kommer jag, mot allt förnuft, naivt sitta och vänta på del fyra och hoppas på en total återupprättelse för Carlos Ruiz Zafon. Men just nu känns det lika troligt som Beatles återförening.

Fakta
Språk: Svenska
295 sidor, häftad
Pris: 179 SEK (Bokus), 178 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: I Himlens fånge återvänder vi till De bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner, i Carlos Ruiz Zafóns säregna och mörka Barcelona. Det är strax före jul i slutet av 50-talet. Daniel och Bea bor med sin son ovanför bokhandeln, där trotjänaren Fermín är i full färd med att förbereda sitt förestående bröllop. En morgon kommer en gammal man in i bokhandeln och vill köpa en värdefull bok, en ovanlig och exklusiv förstautgåva av Greven av Monte Cristo. Men han tar den inte med sig ­- istället lämnar han boken med en dedikation: ”Till Fermin Romero de Torres, som återvänt från de döda och har nyckeln till framtiden.” Främlingens besök blir upptakten till en berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier.

Carlos Ruiz Zafón (född 1964 i Barcelona) blev med Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till över trettio språk. Ängelns lek (2009) har sålts i bortemot en och en halv miljon exemplar i Spanien och gör nu sitt segertåg över världen. Himlens fånge är hans senaste roman.

Jonas

Gillar allt som har med böcker att göra. Läser allt, nästan, som jag kommer över. Allt från historiska böcker till serier. Blandar upp detta intresse med film, musik och dataspel vilket märks i mina texter. Men gott och blandat är bäst och mindre enformigt.

  4 Responses to “Himlens Fånge – Carlos Ruiz Zafon”

  1. Så tråkigt att tredje boken bara faller platt. Snyggt omslag i alla fall:)

    • Ja väldigt tråkigt. Jag förväntade mig mycket efter de två första. Men har du gillat de tidigare så tycker jag att du ska läsa den här också. Tänk om jag har fel :)

      Ja riktigt snyggt omslag. och roligt att det har varit samma grafiska profil rakt genom hela serien.

  2. [...] andra som bloggat om boken (på svenska) är Zellys bokblogg, ord och inga visor, Bokfetischist, Västmanländskans bokblogg och [...]

  3. [...] Bokfetichist; Bokfjärilen; Lottens bokblogg; ord och inga visor; Västmanländskans bokblogg; Zellys bokblogg [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha