Isländsk deckare med inslag av teknikskepsis, övernaturligt och med ett flamboyant persongalleri och en härligt otäck prolog.

Eldnatt - Yrsa Sigurdardottir

Förlaget Modernista tajmar släppet av isländska Yrsa Sigurdardottirs ELDNATT lagom till Bokmässan i Göteborg som passande nog har nordiskt tema i år.

ELDNATT är en ovanlig deckare, inte bara så tillvida att den utspelar sig i ett Island svårt sargat av finanskrisen. Utan även i fråga om att ha övernaturliga inslag och belysa vård och livsvillkor för utvecklingsstörda.  Den övernaturliga delen är föredömligt tvetydig och upplevelsen filtreras genom barnaögon och vettskrämda stressvrak till hemmamammor. Här antyds endast vad som händer, Sigurdardottir lämnar till och med dörren öppen för att inget övernaturligt alls sker. Det är gott, för det övernaturliga är oändligt mycket otäckare i mitt huvud än om det beskrivs för mig.

Men sen får jag nördklåda över samma tröttsamma tjafs när det kommer till ”nymodigheter” som Facebook , där huvudpersonen av nöd ska vara teknikskeptiker. Som läsare ska man lotsas genom något så enkelt som en inloggning. Det är både ointressant och ovärdigt. Uppmaning till världens författare: Släpp sargen nu och kom in i matchen!

Tempot i ELDNATT är makligt och kontrollerat. Inga hastiga språng i handling eller ens av personerna. Allt och alla lufsar på utan att stirra upp sig. Det är faktiskt skönt att gästa advokaten Thóra Guðmundsdóttirs liv och följa med henne på dotterns fotbollsmatcher, bad i varma källor och på klientbesök. Yrsa Sigurdardottir målar bilden av Island med varma färger och är en bra ambassadör för landet. I sin egen takt nystar hon metodiskt upp historien. Kanske inte så fartfyllt men definitivt trovärdigt och faktiskt spännande.

Yrsa Sigurdardottir pratar om hur hon inspireras av Island:

Ett berättartekniskt grepp som Sigurdardottir använder, inser jag en bit in i ELDNATT, är att inte vifta med olika misstänkta, som är vanligt i genren. Gissningsleken vill inte komma igång, man flyter bara med som läsare. I ELDNATT är det snarare en historia som vecklas ut och den kan ta vilka vägar den vill.

Hur bra är det då? I början står jag upp och applåderar hur finanskrisen vävts in i storyn, hur bra dialogen är, att det finns en überbadguy a la Hannibal Lecter i utkanten av berättelsen. Jag jublar över att Sigurdardottir vill belysa de utvecklingsstördas situation, hur Thóra Guðmundsdóttir nästan blir en straight man bland alla flamboyanta personer, hur häftigt det är när hot kommer från oväntat håll och den härligt otäcka prologen. I andra halvan av boken sitter jag ned och golfklappar något mindre entusiastisk även om jag ler med hela ansiktet.

Bokmässans hemsida

Fakta
Språk: Svenska
440 sidor, inbunden
Pris: 163 SEK (Bokus), 183 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: Vårdhemmet för gravt handikappade förvandlades till en helvetisk dödsfälla när hela huset en natt stod i lågor. Fem dog i elden, den enda överlevande, en pojke med Downs syndrom, dömdes för mordbrand.

Men var han verkligen skyldig? Händelsen har nästan hunnit falla i glömska när advokat Thóra Guðmundsdóttir blir påmind om den, av en ny bekantskap som hon hellre vore utan. En långtidsdömd pedofil på samma anstalt som pojken tycks ha ett lika sjukligt som skrämmande sinne för att skaffa sig kunskap i fallet. Vilka är hans intressen? Varför har han kontaktat henne?

Samtidigt börjar en radiojournalist få hotfulla samtal till sitt program. Det är uppenbart att fler brott, med dödlig utgång, kan kopplas till branden. När hela sanningen gör sig hörd innebär den en fasa som går bortom naturen.

I översättning av Anna Gunnarsdotter Grönberg.

Yrsa Sigurðardóttir [f. 1963 i Reykjavík] har blivit översatt till ett trettiotal språk och rönt stora framgångar i såväl Europa som usa och Japan för sitt säregna sätt att kombinera deckargenren med övernaturlig skräck. Eldnatt är en ny, fristående roman om advokaten Thóra Guðmundsdóttir.

»Yrsa Sigurðardóttir levererar suveränt kyliga atmosfärer och återkommande rysningar av spänning: Hon sällar sig med all rätt till frontlinjen av nordiska kriminalförfattare.« THE TIMES

»Islands svar på Stieg Larsson.« THE DAILY TELEGRAPH

»Står sig vid en jämförelse med den allra främsta kriminallitteraturen, oavsett ursprung.« TIMES LITERARY SUPPLEMENT

»Yrsa Sigurðardóttir är lysande på att frammana en atmosfär av smygande hot och overklighet.« THE GUARDIAN

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  2 Responses to “Eldnatt – Yrsa Sigurdardottir”

  1. Det är lustigt att man i SF kan beskriva fantastisk teknologi i svepande drag, men att andra författare tror att vi är intresserade av hur man loggar in på Facebook.

    Det är nästan så att jag tror att det gjordes research i frågan, och att författaren sedan inte riktigt kunde släppa informationen oskriven.

    Tackar vet jag SF, alltså..

    Men jag funderar på att läsa den här.

    • Ja, det är märkligt. Ett tag tänkte jag att det var ett försök att flörta med målgruppen, men jag tror att målgruppen har koll på läget. Din förklaring är bättre :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha