Liza Klaussmanns debutroman skildrar de rikas tragedier mycket elegant i efterkrigstidens USA. Tigrar i rött väder är sällsynt bra.

Tigrar i rött väder - Liza KlaussmanEfterkrigstidens amerikanska östkustglamour har aldrig varit mer intressant att ta del av. Romandebuterande Liza Klaussmann är en skicklig berättare och det är på tiden att någon skildrar överklassen utan att framställa dem som onda narcissister.

Det är behagligt att läsa om personer med ett annat sätt att umgås, att prata, att ge gliringar, subtilt och förfinat. Under den intetsägande och osympatiska ytan hos karaktärerna i TIGRAR I RÖTT VÄDER väller en lavaflod fram bestående av känslor, tankar, resonemang, empati och sorg.

På sätt och vis är jag förvånad över att jag vill läsa om en överklassdam som sitter på soldäcket och gråter med en dry martini i handen. Men den bilden är kraftigt förenklad. Visst finns alla klassmarkörer här, men upplevelsen ligger i berättelsen, i språket, i intrigen, i hur man med sådan lätthet rör sig fram och åter i tiden. Karaktärerna i TIGRAR I RÖTT VÄDER är allt annat än endimensionella. Den tråkiga socitetsbimbon lyser alltså med sin frånvaro, det blir tidigt klart när en av huvudkaraktärerna läser Kant.

Dessutom är det nervpirrande läsning där det är minst lika spännande att läsa om tennisspel som om hur det ska gå för en familjemedlem med grava drogproblem och då är jag inte ett skvatt sportintresserad. Det är med andra ord väl skrivet. Till detta ska läggas att viktiga händelser ständigt överkorsas ur olika personers perspektiv, i terapisessioner, som en anspelning i ett samtal, en udda situation eller som återberättade minnen. För varje persons syn på händelserna läggs ett nytt raster över berättelsen och nya mönster och innebörder träder fram.

TIGRAR I RÖTT VÄDER är en av de bästa och mest eleganta romanerna jag läst på ett bra tag. Klaussmann behöver inte gå fram med släggan och låta fantastiska, bombastiska saker drabba karaktärerna, det behövs inte. Ändå är det med iver och glödande nyfikenhet jag läser vidare, längre och längre in på småtimmarna. TIGRAR I RÖTT VÄDER är så bra att efter nån dag gör ont i handen av att försöka hålla den gedigna inbundna boken med en hand och göra annat med den andra. Jag har inte läst något liknande innan, TIGRAR I RÖTT VÄDER är sällsynt bra.

Lyssna på OBS i P1 om de rikas tragik

Fakta
Språk: Svenska
360 sidor, inbunden
Pris: 179 SEK (Bokus), 189 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: Liza Klaussmanns debutroman Tigrar i rött väder utspelar sig på USA:s östkust under fyrtio-, femtio- och sextiotal. Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House själva symbolen för östkustglamour där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn.

Under tiden efter andra världskrigets slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig i väg till Hollywood för att söka äktenskaplig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget. Men snart börjar den gyllene fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkat vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distanserad.

Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed återerövra frihetskänslan från förr.Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt igen.

LIZA KLAUSSMANN [f. 1976 i New York] har arbetat som journalist på New York Times i över ett decennium. Tigrar i rött väder är hennes första roman.

»En enormt gripande och välberättad historia.« THE GUARDIAN

»Tigrar i rött väder är en briljant roman. Underbart finurlig, isande läsning.« THE INDEPENDENT

»En mycket skickligt konstruerad, spännande familjemelodram.« USA TODAY

»Tigrar i rött väder är en sofistikerad sidvändare… En gammaldags roman i bästa tänkbara bemärkelse.« THE TELEGRAPH 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha