Första boken om londonpolisen Lacey Flint är en deckare i världsklass med allt lull lull bortskalat.

Nu ser du mig - S J Bolton

NU SER DU MIG är bättre än jag väntar mig, mycket bättre faktiskt. Här finns inga jobbiga avstickare eller irriterande avbrott mitt i de mest spännande avsnitten som jag har lite svårt för. Här kör Sharon J Bolton rakt på mål och behöver inte vid något tillfälle brodera ut texten kring saker som inte är essentiella för storyn. Helt i min smak.

NU SER DU MIG är förrädiskt lättläst med korta kapitel som lurar mig att läsa vidare. Det är inte hundra procent tillrättalagt, men fritt från svåra ord som stannar upp läsningen och står i vägen för flytet. Här sägs inte mycket utanför ramstoryn även om Bolton kommenterar gängvåldtäkter och deras ohyggliga dynamik och inverkan.

Ingen kan vara förberedd på den helt exceptionella vändningen i slutet, trots alla ledtrådar som ges. – Daily mirror

Citatet från Daily mirror på insidan av pärmen uppviglar mig till att hitta mördaren tidigt i boken. Jag tillskriver uppenbara hål i handligen författarens iver och inkomptens. Jag använder all min list och analyserar premiss och handling systematiskt och har alla möjliga scenarier samtidigt i huvudet och väljer till slut… helt fel person som mördare.

Något som är viktigt för mig är att ha möjlighet att sluga ut vem mördaren är, men jag vill samtidigt gå bet in i det sista. Dom gånger jag tidigt förstått vem mördaren är blir jag mest förbannad. Det ska inte heller dyka upp en ny karaktär i slutet med förklaringar tunnare än bevisföringen i rättegångarna mot Thomas Quick. Räds icke! Så inte fallet här, S J Bolton kan hon. Det mesta vävs ihop och få trådar missas att samlas upp och knytas till det oväntade men realistiska slutet. NU SER DU MIG är mycket tät och lättläst. Ögonen flyger över sida efter sida precis som det ska vara att läsa en deckare i världsklass.

 

Jag är lite tveksam till boktrailers, men om du inte orkar läsa synopsis kanske den ändå kan få dig intresserad:

 

Fakta
Språk: Svenska
444 sidor, inbunden
Pris: 169 SEK (Bokus), 179 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: Trots sin djupa fascination för Jack the Ripper har den unga London-polisen Lacey Flint aldrig jobbat med ett mordfall, eller sett ett lik på nära håll. Förrän nu.

När Lacey en kväll närmar sig sin bil ser hon en döende kvinna stå lutad mot passagerarsidan. Kvinnan har blivit brutalt knivskuren bara ett ögonblick tidigare, och dör i Laceys famn.

Lacey kastas huvudstupa in i sin första mördarjakt, och hon skyr inga medel för att hitta den bestialiska mördaren.

Men hennes första stora fall blir också början på en högst personlig mardröm. När Lacey får ett brev med välbekant innehåll, skrivet med blod, blir det uppenbart att det är en modern Jack the Ripper-kopia hon har att göra med. En som dessutom tycks vara fixerad vid just Lacey.

Ska hon, en oerfaren polis, kunna överlista mördaren? En mördare vars ökända förebild lyckades undkomma alla…

S. J. BOLTON, född i lancashire i England, har snabbt blivit en av Storbritanniens mest hyllade deckarförfattare. Hon har nominerats till en rad priser, bland annat The Gold Dagger för Blood Harvest, och hennes roman Awakening tilldelades Mary Higgins Clark Award för »Årets bästa thriller« i USA. Nu ser du mig är den första boken om den unga kriminalpolisen Lacey Flint. S. J. Bolton bor i dag utanför Oxford med sin make och son.

»Det är tjocka lager med otäckheter i den här berättelsen, som suveränt jonglerar med plötsliga vändningar i handlingen. En helgjuten och mycket fängslande kriminalroman« JYLLANDS-POSTEN

»Ingen kan vara förberedd på den helt exceptionella twisten i slutet, trots alla ledtrådar som ges.« DAILY MIRROR

»Originell och djupt, djupt otäck.« DAILY MAIL

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha