Chockpoeten iodine Jupiter ger sig på konsumtionssamhället i satirsamlingen Obscen sanning.

Obscen Sanning - Idione Jupiter

iodine Jupiter ger sig på Folkpartiet, Östermalm, McDonalds, SL, Gud, kapitalism, Uppdrag granskning och reklam om och om igen i OBSCEN SANNING. Han visar på hur futtiga vi och våra livsval är. Jupiters alternativa livssyn är visserligen excentrisk och obscen men går aldrig över i det extrema. Det är ingen ny mark som bryts, Jupiter slår in gamla etablerade dörrar.

När OBSCEN SANNING är som bäst är den horisontlyftande för att inte säga världsbildsvidgande, men när den är som sämst så är det banala ordlekar och slentrianchockerande, som blottaren som inte ids flasha utan trött säger: Lyft på rocken och titta, gott folk!. Lite ojämnt med andra ord. Men bitvis är det uppfriskande bisarrt, som i en sekvens med en man som rullar sig i avföring tätt följt av instruktioner till diskussionsuppgifter för niondeklassare.

OBSCEN SANNING är inte så mycket satir som ilska med humor. Formen är inte så kärnfull som i aforismen, utan mer utbroderad och tunnare. Kanske hade aforismformen passat min läsning bättre. Men samtidigt skulle det gå stick i stäv med satiren, humorn som ska vara snabb och direkt.

Perspektivet är manligt för att inte säga manschauvinistiskt, och visst nu är det både satir och samhällskritik men Jupiter hade kunnat klämma in ett något mer nyanserat perspektiv i något hörn. Nu framställs kvinnan som ett tomrum som måste fyllas av en rejäl penis.

OBSCEN SANNING är precis i utkanten av vad jag tycker om. Det finns en massa tankar, idéer och formuleringar som jag gillar, men helheten är inte i min smak. Det känns som om det skrivits i en hast. Många idéer hade mått bra av att få puttra på svag värme, stå till sig, mogna, fördjupas och av att låta manschauvinismen stå tillbaka.

Lyssna på iodine Jupiters album Lilla flickan zombie på spotify.

iodine Jupiters hemsida

Fakta
Språk: Svenska
175 sidor, paperback
Pris: 179 SEK (iodinejupiter.com)
Beskrivning/synopsis: Kriget mellan män och kvinnor hade just börjat. Radikalfeminister anföll med strap-ons. Stupstockar ställdes upp i gathörnen. Männen gladdes i sin nya undergivna roll. Allt var ju så nytt och lockande för dem …

Obscen sanning är iodine Jupiters nya satirsamling efter Fuck around the clock (2010). Boken kan beskrivas som Jupiters röntgenblick på vår samtid. En värld där sex, maktspel och Människa AB härskar.

  En svensk poet måste vara lagom och följa normen. iodine Jupiter går en annan väg. ”Stora bokför-lag sätter inget på spel. De skulle aldrig våga ge ut Obscen sanning”, säger Jupiter. ”Gränsen mellan allvar och humor oroar. När folk blir osäkra, inte vet hur de ska förhålla sig händer något intressant.”
  Sedan 1985 har Jupiter växelvis publicerat böcker, radiopjäser och musik. Som livepoet skapade han Talad rock’n’roll/det talade Ordet som rock- upplevelse.
  Vi vill varna för att Obscen sanning kan väcka känslor av hat, aggressioner och längtan.

 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha