Jag har aldrig gillat noveller. Små korta historier där det varken blir hackat eller malet och som oftast känns som ett mellanspel och tidsfördriv för författarna mellan de stora projekten. Men så dök ”Båten” av Nam Le upp och recensionerna var överväldigande och pocketen jag sitter med har fler utmärkelser och medaljer än en gammal sovjetgeneral. Vilket väckte mitt intresse, om än motvilligt, och jag gav mig återigen i kast med de ofullbordade romanerna, de så kallade novellerna.

Och jag borde skämmas. För mina fördomar, för åratal av bortsorterade verk, för min trångsynthet och ovilja. För jag är nu omvänd och har sett ljuset och den stora novellen har klivit ner från himmelen och vidrört min själ. För det här är bra. Så väldigt bra.

Nam Le imponerar med sina sju korta historier om känslor, överlevnad och motstånd. Oavsett om han berättar om en grupp utmattade flyktingar i en överfull motorhavererad båt (Båten), eller en amerikanska som åker till Iran på flykt från ett havererat äktenskap (Teheran har ordet), så fångar han och beskriver stora register av miljöer, känslor och nyanser. Det korthuggna och ofullständiga som jag så ofta har ansett varit novellens signum finns inte alls här, utan Nam Le bygger fullständiga och detaljerade världar, bebodda av riktiga komplicerade människor som försöker leva sina liv och reda ut sina livstrådar så gott det går. Det vissa författare behöver 700 sidor för att få fram görs här på 40 och det känns som om jag läser texter som är essenser av feta stora romaner. Jag berörs och imponeras.

För det är inga lätta ämnen som Nam Le har valt att ge sig i kast med. Förutom de redan nämnda så tar han tag i en våldsam kompiskonflikt bland gatubarnen i Colombia, en far i New York som inte sett sin dotter på flera år, en kille som en sommar uppvaktas av fel tjej och i Hiroshima, som är den enda historian som inte håller samma nivå som de andra, så behandlas ett barns tankar och värld innan bomben. Boken inleds med en historia om en vietnamesiske författare som bosatt sig i Iowa, USA, dit hans far kommer på besök tillsammans med förträngda minnen av Vietnamkriget och ett komplicerat fadersförhållande. Och är inte detta en självupplevd berättelse så är jag den ryska generalen, fast utan medaljerna. Det skaver och känns och det är så… på riktigt.  Kanske ljuger han, kanske inte, och egentligen kvittar det, för berätta en historia, det kan han. Och är det kanske så att flyktingarna i båten också är biografisk… men han kan väl inte ha hunnit med att vara gatubarn… och…

Detta är Nam Le:s debut, och vilken debut det är. Om han kommer ut med en roman av samma klass som den här så kommer han bli en av vår tids stora författare.  Läs den!

Och tack Nam Le för att du visade mig ljuset i novelltunneln.

Båten, Den officiella hemsidan

 

 

 

 

 

 

 

Fakta
Språk: Svenska
Pocket, 268 sidor
Pris: 42 SEK (Bokus), 42 SEK (Adlibris)
Beskrivning/synopsis: Nam Les hyllade och prisbelönta novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig. Båten är Nam Les uppmärksammade debut från 2008.

Jonas

Gillar allt som har med böcker att göra. Läser allt, nästan, som jag kommer över. Allt från historiska böcker till serier. Blandar upp detta intresse med film, musik och dataspel vilket märks i mina texter. Men gott och blandat är bäst och mindre enformigt.

  One Response to “Båten-Nam Le”

  1. [...] andra som bloggat om boken (på svenska) är Bokmoster, Bokfetischist och [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha