Hej Haruki 

Jag är en av alla dom som verkligen, verkligen gillar dina böcker. Har nu läst samtliga dina verk som har passerat en svensk översättare och jag är extremt imponerad. Dina moderna sagor trollbinder mig och har gett mig en ny dimension litterärt, som i verkliga livet. Det var därför med stort nöje, och en känsla som närmast kan beskrivas som religiös, som jag lyfte upp ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning”. Boken som skulle vara ditt mest personliga verk någonsin. Ja, i alla fall stod det något åt det hållet på omslaget. Genom din entusiasm för löpning, värkande muskler och maratonlopp så skulle jag också få en inblick i ditt liv, hur du tänker och hur du jobbar med dina böcker. Äntligen så skulle jag få en verklig bild av dig, den store Haruki Murakami!

Efter att ha läst ett tag så visste jag att du gillar Cambridge, gärna dricker Samuel Adams och att det ska vara enkel takt i Ipoden när du springer, typ Red Hot Chili Peppers och Creedence Clearwater Revival. Intressant, men inte ehhh, revolutionerande. Och ärligt talat Haruki, Creedence?! Vad menar du med det? Är det ironi eller ska jag bli orolig? Men strunt samma, även solen har sina fläckar. Boken fortsätter med lite löpning, lite tankar, lite personlig fakta men det brinner aldrig till och jag bläddrar på utan att engageras eller känna att jag verkligen får en mer detaljerad bild av dig Haruki och jag börjar efter ett tag undra vad boken är till för och vem som ska läsa den? De som älskar dina böcker eller de som gillar löpning? Hur många är både och? För som du har lagt upp den här texten så blir det varken hackat eller malet. Ehhh… det sista är ett svenskt uttryck för… att du skjuter bredvid målet, bulls eye, eller något sånt…

Så i stort är jag rätt besviken Haruki men som tur är finns det ljusglimtar. Jag har anat att du är en ensamvarg och i det närmast eremit efter hur du låtit dina tidigare huvudrollsinnehavare bedriva sina liv, och när du bekräftar detta, och för en seriös diskussion om ämnet så blir boken plötsligt intressant. Eller när du beskriver en sexston år gammal Haruki Murakami som står naken framför spegeln och blir beklämd över alla sin fel och brister och där man nästan, men bara nästan kan ana en tonårings avsky över det egna jaget, för att sedan snabbt gå över till nutid och en våtdräktsklädd vuxen man som är på väg att hoppa i plurret i ännu ett triathlonlopp. Nervös och stressad över hur han fysiskt och psykiskt ska klara den enorma utmaning som väntar honom. Då, då börjar sidorna brinna och jag börjar förstå vad som driver dig framåt. Jag börjar känna och förstå den riktiga, verkliga Haruki Murakami som person, människa och konstnär. Tänk om du hade valt att vara så modig hela vägen, om du dumpat lite av din kära löpning och låtit oss få se mer av dig, människan Haruki Murakami. Då hade detta varit en klassiker i klass med dina fantastiska romaner.

Men nu ska du inte bli ledsen. Jag gillar dig ändå och älskar dina andra böcker lika ohämmat som innan. Ibland blir det bara fel och så är det att vara människa. Men däremot Haruki, Creedence!? Du måste seriöst göra något åt din musiksmak.

PS: När kommer den tredje delen av 1Q84 på svenska? Jag tyar inte att vänta längre.

Fakta
Språk: Svenska
218 sidor, Inbunden, Norstedts

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning är förmodligen Haruki Murakamis mest personliga bok. Här utgår han ifrån långdistanslöpningen, som till stor del kommit att forma hans tillvaro genom sin märkliga blandning av målsättning, medvetenhet och monotoni. Genom att använda dagboksutdrag, tidigare essäer och artiklar skapar Murakami en bok som säger mycket om hans romaner och hans livsfilosofi. Ytterst handlar det om att utmana sig själv: som att som femtioåring bestämma sig för att upprepa den klassiska maratonsträckningen i Aten under stekhet sol, vådlig trafik och till arrangörernas påtagliga ängslan och oro. Haruki Murakami är en av dagens mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena popkultur med en egensinnig magisk realism har han skaffat sig en stor läsekrets runt om i världen. Med Vad jag pratar om när jag pratar om löpning gläntar han för första gången på dörren till vem han själv är som människa och författare.

Jonas

Gillar allt som har med böcker att göra. Läser allt, nästan, som jag kommer över. Allt från historiska böcker till serier. Blandar upp detta intresse med film, musik och dataspel vilket märks i mina texter. Men gott och blandat är bäst och mindre enformigt.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha