En skön skrattretande bok som inte låter sig placeras i ett fack och ger en omskakande men trygg läsupplevelse. Vill du se på ditt liv med nya ögon och tycker om att skratta är NAIV. SUPER. boken för dig.

Naiv. Super. - Erlend Loe

Jag vet nästan inte vad jag ska skriva om Erlend Loes genombrottsroman NAIV. SUPER., den är svår att likna vid något annat. Det är uppfriskande att läsa en bok som faller så utanför ramen för vad man är van vid. Jag har svårt att dra några slutsatser förutom att jag gillade den och att den flera gånger fick mig att skratta högt, något bara Erlend Loe och Sture Dahlström lyckats med de senaste åren. Det är humor som tar tid att bygga upp som verkar som bäst i en kontext, det är alltså inte slapstick- eller dratta på ändan-humor. Det här är en lågmäld, slå underifrån-humor.

NAIV. SUPER. handlar om att bejaka barnet i dig. Därtill känner jag igen revolten, eller snarare oviljan, mot samhället från hans senare böcker, som till exempel DOPPLER.

Erlend Loe är skicklig på att lägga ett löjets skimmer över ”viktiga” saker. Det ger något så viktigt som perspektiv på tillvaron och vardagen. Åtminstone är det en nyansering som inte ges varje dag, lite sund distans till livet. Man behöver inte studera filosofi eller fysik för att finna svar på de stora frågorna, man kan låta bli att ställa dem. Att ställa sig lite vid sidan om samhället behöver inte vara något så aggressivt som stenkastning eller att äta kli i sin koja med stampat jordgolv.

Erlend Loe

Erlend Loe - Bild från Babel

När jag ska beskriva boken för oinvigda får jag problem, för på ytan verkar handlingen banal och intetsägande. En man som får en kris och kastar en boll mot en vägg och bankar på en bultbräda (se bokomslag). Jag kan inte göra det intressant och roligt som Loe kan. Ibland kan jag riktigt känna hur mitt fina boktips faller till marken som en blöt vante i mina åhörares tanke. Men låt dig inte förledas av min oförmåga att gjuta liv i denna sköna berättelse. NAIV. SUPER. är en bok att njuta, roas och fascineras av. En bok som skakar om utan att man blir otrygg.

Läs recensionen av Doppler

Fakta
Språk: Svenska
221 sidor, pocket
Beskrivning: När Naiv. Super., som den första av Erlend Loes romaner, gavs ut i Sverige 1998 blev den snabbt mycket populär och gav Erlend Loe kultstatus på kort tid. Med sin alldeles egna blandning av humor, ironi och naivitet är Loe kanske den mest träffsäkra skildraren av vår tids unga människor. 

Den 25-åriga huvudpersonen vars tillvaro rasar samman efter ett förlorat krocketparti, bryter upp från sitt vardagliga liv, hoppar av studierna och lånar sin bortresta brors lägenhet. Där börjar han fundera över de stora frågorna; han funderar på tiden, rummet och hur tillvaron hänger samman, i sökandet efter en känsla av meningsfullhet. Han köper en boll och en bultbräda. Han skickar fax till sin gode vän som befinner sig på en ö i Nordnorge och skriver listor över olika saker. Med ett par nya bekantskaper i bagaget och efter en vistelse i New York visar det sig så småningom att det faktiskt finns saker att tro på i livet, såsom kärlek och vänskap. 

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  One Response to “Naiv. Super. – Erland Loe”

  1. Låter som en härlig och lättläst bok att ta sig an. Jag har hört talas om den innan med, får ta och låna den av dig någon dag. Kolla in min teckningsblogg förresten!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha