Smile or die eller Gilla läget som den heter i svensk översättning är en attack på den kvasiintellektuella vågen av positivt tänkande med nära nog sektliknande drag. Även om den vänder sig till hela världen så känns den skriven för en amerikansk marknad och jag har svårt att hitta riktiga tecken på fenomenet i Sverige. Smile or die är läsvärd och stämmer till eftertanke.

Smile or die - Barbara Ehrenreich

SMILE OR DIE påminner mycket om THE GOD DELUSION i sitt sätt att plocka ned ‘motståndet’ argument för argument, men även såtillvida att den främst vänder sig till en amerikansk läskrets. Det känns som om den sektliknande hysteri som beskrivs kring fenomenet positivt tänkande i boken inte är applicerbart på svenska förhållanden. Dessutom skrämmer Barbara Ehrenreich hickan av amerikanarna med läskiga kommunist/stalinist-kopplingar till positivt tänkande. Man kan hitta referenser och kopplingar till positivt tänkande i svenska tidskrifter som Måbra, men inte på länga vägar i de extrema nivåer Ehrenreich visar på.

Vad är det som avses med positivt tänkande här? Får man inte vara glad? Jo då, det Ehrenreich menar här är en tvångsmässig oantastlig positivism, att positivt tänkande och målmedvetenhet kan förverkliga din drömmar. Ehrenreich drabbades av bröstcancer och kom därmed i kontakt med positivt tänkande. Hon fick reda på att för att kunna besegra cancern var hon tvungen att tänka positivt. Det kan tyckas harmlöst även om det är verkningslöst, men så är det naturligtvis inte. För vad händer om du tänker positivt, tvingar dig att le genom cellgiftsbehandling, inte tillåter dig att känna de legitima känslorna ilska, sorg och besvikelse, men ändå förlorar slaget mot cancern? Då är det ditt fel att du förlorar den, du har inte tänkt tillräckligt positivt, du har inte kämpat tillräckligt hårt, du kanske innerst inne vill dö.

Man hisnar inför vissa påståenden i boken som att positivt tänkande i Bush-administrationen gjorde att man tystade ned obekväma nejsägare och det var en bidragande orsak till att man inte tog hoten inför 9/11 på allvar. I SMILE OR DIE påstår Ehrenreich att man på vissa håll får anställning direkt, endast på meriten att ha varit en cheerleader och därmed vara tränad i att peppa och entusiasmera folk (George W Bush var cheerleader när det begav sig). Allt detta kan och bör man ta med en nypa salt, dock pekar det på en trend eller kanske mer ett skeende inom många organisationer och samhällsskikt i USA. Nämligen att positivt tänkande är inget new age-fenomen isolerat till företeelser som pastorprenörer och megakyrkor utan genomsyrar en stor del av samhället och näringslivet.

Orkar du inte läsa SMILE OR DIE gör Barbara Ehrenreich en elegant summering i den här RSA-illustrerade föreläsningen:

Stötestenarna inom positivt tänkande är: tänk inte negativt och undvik negativa människor och situationer. Dessa kan jag känna igen från vardagssituationer och diskussioner, man kan till exempel benämna någon som energitjuv. Men efter att ha läst SMILE OR DIE kommer du dock att tänka dig för innan du uppmanar någon att tänka positivt för att ta sig igenom en svårighet.

Det finns som sagt likheter mellan SMILE OR DIE och THE GOD DELUSION men Ehrenreich saknar Dawkins språkliga lätthet och humor så mot slutet är läsningen som att se på när färg torkar – dryg. Kanske är den något lättare att tröska igenom i den svenska utgåvan, men jag håller mig hälsosamt skeptisk till att det förhåller sig så. Ehrenreich har skapat något viktigt och intressant, men språkligt är det inte på toppnivå. Det är tänkvärt och läsvärt men når inte ända upp till beundransvärt.

Läs recensionen av THE GOD DELUSION

Fakta
Språk: Engelska
Alternativa titlar: Gilla läget, Bright-sided
Pris: 46 SEK (pocket, Bokus)
235 sidor, paperback
Beskrivning/synopsis: 1:A PÅ KRITIKERLISTAN! Gilla läget! Tänk positivt! Med optimism och framåtanda kan man vinna en hel värld och uppnå rikedom och lycka. Så lyder det framgångsrecept som gjort sitt segertåg över hela västvärlden. Barbara Ehrenreich tröttnade när hennes läkare uppmanade henne att se sin cancersjukdom som en gåva. I Gilla läget visar hon hur det positiva tänkandet lurat amerikanerna i grunden. Hon ifrågasätter att odlandet av framgångsmyter är lösningen på problemet. Tvärtom bidrog frånvaron av kritiskt tänkande till den djupa ekonomiska krisen i USA. Som alltid använder Ehrenreich humorn som vapen och smular sönder allt luddigt tänkande med en bitande ironi. Barbara Ehrenreich är journalist och författare från USA. Leopard förlag har tidigare publicerat Barskrapad, Körd och Karnevalsyra.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha