Mängden litteratur som behandlar vår historia har fullkomligt exploderat de senaste åren. Oftast handlar det om andra världskriget, oftast om olika slag, strategier och operationer och inget fel i det, jag är en av dom som läser sånt och jag tror att historia har en hel del att lära vår samtid. Därför kändes det viktigt och intressant när jag hittade Öyvind Foss nya bok om kristallnatten i hyllan. Dags att lära av historien igen, det behövs ju tyvärr idag… igen.

Den sjunde november 1938 går den polske juden Herschel Grynszpan in på den tyska ambassaden i Paris och skjuter Ernst vom Rath. Varför detta sker är inte helt klarlagt men Grynszpans släkt hade nyligen tvångsförvisats till den tysk-polska gränsen och levde där under hemska förhållanden. Men det var också så att både vom Rath och Grynszpan var homosexuella och hade träffats förut i Paris nöjesliv. Men oavsett om det var hämnd, svartsjuka eller något annat okänt alternativ så struntade nazityskland fullständigt i detta. Det hade äntligen fått den orsak de så länge letat efter för att öppet förklara krig mot den inhemska judiska befolkningen.  Två dagar senare mördas cirka 1500 judar och tusentals synagogor bränns ner under vad som kom att kallas kristallnatten.  Allt vinklat av nazisterna som det tyska folkets aggressiva svar på det judiska folkets mord på germanen Ernst vom Rath.

I skolan för några hundra år sedan fick jag lära mig att kristallnatten var startskottet för den tyska förföljelsen av judar, men detta är tydligen inte sant. Redan 1933 bojkottade man till exempel alla icke ariska affärer, 1934 stängdes alla judar ut från ledande positioner inom näringslivet, 1935 fråntas alla judar och icke-ariska personer sina medborgerliga rättigheter och rösträtt och så fortsätter det. För varje år som gick så försvårade nazisterna judarnas tillvaro på ett eller annat sätt. Målsättningen var att judarna skulle tycka att livet var så jävligt i Tyskland att det enda alternativ de hade var att flytta ut ur landet och med mordet i Paris så fick man anledning att driva denna tes till sin spets genom mordbränder, överfall och avrättningar.

Öyvind  Foss har skrivit en viktig och faktaspäckad bok där man får insyn i händelserna som föregick  kristallnatten och det groteska efterspelet. Det är informationsspäckade sidor som jag rusar igenom och det är mycket som är nytt och okänt för mig. Till exempel att judestjärnans införande från början inte var ett sätt att urskilja judar från de så kallade arierna utan ett sätt att skilja tyska judar från utländska judar. För om man trakasserade icke-tyska judar så kunde man få problem och klagomål från deras hemländer, vilket man absolut inte ville ha. Landets förhållande med andra nationer fick ännu inte påverkas och ekonomin fick inte drabbas.  Detta är ju innan anfallet på Polen och Hitler och hans gäng ville fortfarande vara sams med sina grannländer. Och så här fortsätter det sida efter sida och till slut känns det som om jag läser en skolbok. Jag börjar sakna känslor, reflektioner och riktiga människor. Vad och hur tänkte de som drabbades och hur kändes det när en hel nation plötsligt vände dem ryggen?  Faktaomfånget är massivt men känslan och de mänskliga skildringarna är det sparsamt med. Vilket är så synd.  Öyvind Foss har byggt ett informativt skelett men glömt att klä det med känslor och människor. Vilket inte gör detta till en mindre viktig bok men en som inte känns eller drabbar en som en bok om förintelsens upptrappning borde göra. Ska man kunna läsa en bok om ett sånt här ämne utan att bli upprörd och engagerad? För ja, man läser den ena fruktansvärda saken efter den andra men jag blir inte personligt engagerad och berörd vilket är en förlust för en bok av det här slaget.

Men ibland biter det till och då biter det till rejält. Till exempel så återges delar av samtalen på Regeringskonferensen 1938. Delar av näringslivet och olika departement sitter tillsammans med Göring, propagandaministern Goebbels och chefen för statspolisen Heydrich och diskuterar kristallnatten. Detta samtal ger en klar inblick i hur nazisterna resonerade och det kalla och objektiva resonemang de förde om judarna och vad de ansåg behövdes göras. Det är en ruggig läsning som verkligen berör och förfärar. Till exempel Göring som är mötets ordförande och som vill att judarna ska stå för notan efter kristallnatten säger:

”Jag kommer att välja en formulering som säger att tyska judar åläggs att betala en gemensam ersättning på en miljon mark, som straff för de depraverade förbrytelserna etc. Det kommer att vara tillräckligt. Svinen kommer knappast att begå ett nytt mord. För övrigt måste jag slå fast att jag inte skulle vilja vara jude i Tyskland.”

Så läs Kristallnatten av Öyvind Foss för det är en viktig bok även om den har sina nackdelar och, om du så önskar, komplettera med mer personliga skildringar av ”den slutliga lösningen”. Här kan jag rekommendera:

Är detta en människa av Primo Levi

Mannen utan öde av Nobelpristagaren Imre Kertész

De är båda mycket bra böcker av två författare som upplevde, och överlevde, de nazistiska koncentrationslägren. Läs!

Fakta
Språk: Svenska
Pris: Inbunden  159:-
Beskrivning/synopsis:
Berättelserna om natten mellan den 9 och 10 november 1938 är många. Tysk-judiska män och kvinnor mördades runt om i Tyskland. Flera begick också självmord. Det totala antalet dödsoffer för den så kallade novemberpogromen som kulminerade i Kristallnatten var närmare 1500. Mer än 30 000 tyska judar sändes till koncentrationsläger under november 1938. Den materiella förstörelsen var omfattande. Antalet nedbrända eller förstörda synagogor och bönehus var mer än 1 400. Dessutom fick 7 500 judiskägda affärer sina skyltfönster krossade. Det är glassplittret från dessa skyltfönster som gett händelsen sitt mest välkända namn, Kristallnatten. Kristallnatten blev inledningen till den brutalaste etniska rensning mänskligheten har upplevt.

Öyvind Foss
är teol. dr och forskare i socialetik vid Universitetet i Stavanger

I boken presenterar han ny kunskap om förloppet. Hur startade pogromen? Vilka anledningar hade nazisterna att angripa judarna? Vilka motiv hade den unge polske juden Herschel Grynspan som några dagar innan händelserna sköt legationssekreteraren Ernst vom Rath?

Jonas

Gillar allt som har med böcker att göra. Läser allt, nästan, som jag kommer över. Allt från historiska böcker till serier. Blandar upp detta intresse med film, musik och dataspel vilket märks i mina texter. Men gott och blandat är bäst och mindre enformigt.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha