En välskriven undergångsroman av nobelpristagaren José Saramago som dog 2010. Där blindheten sprids som en epidemi och visar på vår ömkliga bräcklighet och egoism. Det är spänning och skräck på en nivå som är lika sällsynt som fasansfullt bra.

Blindheten - José SaramagoBLINDHETEN börjar vid ett rödljus där en man, väntande på grönt, utan förvarning blir blind. Han ser bara vitt ljus och gråter som ett barn. Snart sprider sig blindheten likt en epidemi till resten av befolkningen. Den enda som ser är hustrun till en ögonläkare. Tom Waits hävdar i låten SINGAPORE från albumet RAIN DOGS: ”In the land of the blind the one eyed man is king”. José Saramago håller inte med det ringaste. Läkarhustrun är en marionett, en tjänare inför de blindas behov av hjälp och ledning. Dessutom bär hon själv de skräckinjagande bilder som de blinda bara anar: ”Ni vet inte, ni kan inte veta vad det är att ha ögon i en värld av blinda, jag är ingen drottning, nej, jag är helt enkelt den som föddes till att se fasorna, ni känner dem och jag ser dem…”

För att hindra smittan från att spridas sätts de blinda i tvångskarantän i ett övergivet mentalsjukhus. Innanför sjukhusets väggar skapar de blinda snart ett samhälle. Ett samhälle lika skört som det som de stängts ute från. Där ett enda stopp i avloppsrören förvandlar huset till en kloak. Maten kommer oregelbundet och det är inte lätt att fördela den rättvist när man är blind. När en pistol kommer in hävs balansen som av en atombomb.

Det är främst bräckligheten hos den urbana människan som skildras. Var får man tag i mat, vatten och avträden när alla mist synen och kampen för att överleva är hård och skoningslös? Saramago beskriver medmänskligheten som försvinner hos de som kämpar för livet men även hur omtanken väcks i stunden av nöd. Dock är det vår egoism, ömklighet men framför allt vår sårbarhet som tycks mest framträdande i denna roman.

José Saramago

José Saramago

BLINDHETEN är kompakt, ingen del av sidan slösas bort på luft, varken styckeindelning eller ens dialog skäms bort med så mycket som en radbrytning. Dialogerna separeras endast genom kommatering. Prosan är rak, enkel och direkt. Det skärper verkan av de starka scener som skildras och man lever sig med lätthet in i karaktärernas känsloliv.

Något så enkelt som ett glas rent vatten blir något mirakulöst för de svältande och törstande karaktärerna vi får följa. Som ett religiöst mantra upprepar man ”Låtom oss dricka”. I kontrast till det är religionen ingen tröst för de hungriga som irrar runt och letar efter mat. Likaså visar sig de ekonomiska systemen och lagarna meningslösa och på torgen deklamerar och debatterar man medan liken ruttnar på gatorna.

2008 filmatiserades BLINDHETEN med bland andra Julianne Moore och Danny Glover:

Uppskattar du apokalyptiska romaner med zombier eller bara romaner om jordens undergång, borde du läsa BLINDHETEN. Vid något tillfälle liknar man till och med de blinda vid levande döda. BLINDHETEN är skriven av någon som i sanning är  författare och som gjort det fruktansvärda jobbet att se tanken till slut. Nobelpristagaren Saramago visar hur alla de undergångsböcker och -filmer jag läst, sett och njutit av borde berättats. En lika hemsk som fantastisk roman att njuta av med de ögon som så lätt kan tas ifrån dig.

Literature Connoisseur recenserar Blindheten

Filmen Blindness (2008) på IMDb

Fakta
Språk: Svenska
Format: Pocket
Beskrivning/synopsis: Den först drabbade i José Saramagos roman är en man som sitter i sin bil och väntar på att trafikljusen ska slå om. Plötsligt förlorar han synen. En fotgängare erbjuder honom hjälp ­ dagen därpå har även han ”smittats”. Blindheten sprider sig som en epidemi över staden; de blinda spärras in på ett hospital men blir för många för att kunna kontrolleras. Matförråden tar slut, gatorna förslummas, laglösheten breder ut sig. Blindheten är en nedstigning i ett helvete som alltför mycket liknar vår egen värld, där solidaritet och medborgaranda har ersatts av rå egoism. José Saramago, född 1922, är en av Portugals mest lästa författare utanför sitt lands gränser och ofta nämnd i Nobelprissammanhang. Hans böcker, 26 till antalet, är översatta till 25 språk och fyra finns nu på svenska.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  One Response to “Blindheten – José Saramago”

  1. Japp, Blindheten är ett mästerverk. Så är det med det.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha