John Ajvide Lindqvist har gett ut en volym med gott och blandat, här ryms allt från gamla tvseriemanus till recensioner. Min stora behållning är långnovellen Ansiktsburk som är både bra och rolig samt Ajvides kommentar till vad som är stor kärlek i titelnovellen Låt de gamla drömmarna dö.

John Ajvide Lindqvist - Låt de gamla drömmarna dö

Jag har ett ganska ansträngt förhållande till John Ajvide Lindqvists litteratur. Det första jag läste var HANTERINGEN AV ODÖDA, då inne i min zombieperiod och jag blev fly förbannad. Jag tyckte om idén till boken och till och med förnyelsen av genren. Men den kändes hafsig och i ärlighetens namn ville jag nog såga den oxå. Jag svor i alla fall att aldrig mer läsa något av Ajvide. Jag tillhör den lilla skara som såg Ajvide ståuppa och minns honom och han var inte precis min favorit på den tiden. Nu är jag, då och då, en förnuftig man som kan erkänna att jag begår fel, men det krävdes att jag såg filmen LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN som jag tyckte var fantastisk. Jag köpte boken och deklamerade snorkigt: Det må vara hur det vill med Ajvide och hans författartalang men det tillhör numera allmänbildningen att ha läst LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN. Boken visade sig vara bra, men jag kunde fortfarande gömma mig bakom det faktum att jag gillade filmen bättre än boken, den var renare och klarare i sin avskalade form. Tills jag insåg att det oxå var Ajvide som skrivit manus. Ojdå.

Nu har jag alltså läst LÅT DE GAMLA DRÖMMARNA DÖ och det har alltså varit en kamp på 3-4 år från öppet förakt till, nu kommer det; accepterande. Yes, det här är helt ok. Jag läser och njuter av både språk och innehåll i första delen i boken som är Ajvides manus till SOMMARPROGRAM i P1 2006. Det och att Ajvide i förordet utlovar en ny zombierökare inom kort vinner över mig. Ja, jag är så lättflörtad.

Men sen svalnar min entusiasm en smula. Mitt intresse går upp och ned. Språket är lätt och Ajvide använder vardagliga ord på lite ovanliga ställen. Det är trevligt. Det är faktiskt inget fel alls på Ajvides verk, varför har jag då så svårt att ta det till mig? Samtidigt som jag slukar texten.

Bästa texterna är ANSIKTSBURK och Ajvides manus till SOMMARPROGRAM I P1 2006, Ajlöövitt! Kanske är det så att jag gillar honom mest när han inte skriver skräck. Jag har lite svårt när det blir så där hokus pokus; en 30 meter hög demon/ont väsen som stövlar runt i en svensk idyll. Det är nog så att jag inte gillar skräck när det blir för mycket hokus pokus, blev vansinnigt besviken när den läskiga klownen i filmen DET visade sig vara en rymdspindel som man kunde döda genom att skjuta silverörhängen på. Samtidigt älskar jag Stephen Kings GERALDS LEK (inget hokus pokus i den inte). Men samtidigt tyckte jag om THE PASSAGE där det förekommer lite hokus pokus, så min teori haltar. Kanske är det hur man säljer in det till mig som läsare. Ajvide ger mig inte tid och argument att svälja betet.

Ibland när jag läser Ajvide så är det som om han krånglar till det för att dölja en underström av handlingar, i alla fall är det vad jag väntar mig att finna. Men det tillkrånglade som utmanar mig att söka vidare och förstå döljer inget, åtminstonne inget jag kan finna. Det är som om han stryker mig mothårs, vi klickar inte.

Omslaget är bra, satt en lång stund och tittade på det innan jag kom på vad det föreställde. Men orkar du inte lista ut det själv så är det tydligare i klippet nedan. Jag blir lite nöjd när man knyter ihop omslag och reklamspot så här, snyggt.

John Ajvide Lindqvist pratar om Låt de gamla drömmarna dö

Ajvide gör en fin skildring av vad som är stor kärlek som jag tycker mycket om i titelnovellen Låt de gamla drömmarna dö. Här får man även veta vad som händer med barnen i LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN, men det är en bihistoria, vilket gör att jag gillar det än mer.

Jag gillar Ajvides ideér, han är en frisk fläkt och han förtjänar all framgång och uppmärksamhet. Men LÅT DE GAMLA DRÖMMARNA DÖ faller mig inte i smaken, det finns guldkorn som Ansiktsburk, Låt de gamla drömmarna dö och Sommarprogrammet men överlag gillar jag den inte. Det är spretigt och ojämnt och mitt intresse åker verkligen jojo. Något för ajvidefantasten? Naturligtvis. Något för ajvidenovisen? Jajamen. Något för hokuspokusallergikern? Absolut inte!

”Erik Pettersson” presenterar Ansiktsburk på Bokmässan (youtubeklipp)

Recension av The Passage

Fakta
Språk: Svenska
363 sidor, häftad
Beskrivning/synopsis: ”Mitt liv började när jag var tretton år. Kan jag säga nu. Som vuxna skapar vi ju vår barndom. Riktar ljuset mot de där händelserna som gjorde att vi blev som vi blev och glömmer bort de andra. Carola minns säkert sin första rena ton. Ernst Kirchsteiger sin första formgjutning i lättbetong. Men mitt liv började när jag var tretton.”

I Låt de gamla drömmarna dö har John Ajvide Lindqvist samlat texter skrivna under lång tid i vitt skilda sammanhang. Här finns allt från efterfrågade noveller, sketcher och kåserier till recensioner och Sommarprogrammet från 2006. Inte minst finns här novellen som gett samlingen dess namn, och som ger svaret på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade. Vissa av texterna har publicerats tidigare, däribland följetongen Tindalos och långnovellen Ansiktsburk, andra är helt nyskrivna eller har bara framförts på scen. Allt inleds med ett specialskrivet förord. Det här är en bok för dem som vill läsa allt, för dem som vill veta hur det går och för alla som vill prova på att tillbringa några timmar i John Ajvide Lindqvists skrämmande och fascinerande värld.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  2 Responses to “Låt de gamla drömmarna dö – John Ajvide Lindqvist”

  1. Ajvide Lindqvist har flera gånger använt Morrissey-referenser i sina böcker. Därför kan jag aldrig någonsin såga någonting som den mannen har skrivit, om han så väljer att publicera en tvåhundrasidig beskrivning av fotsvamp. Så är det.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha