Med den äldre kvinnans perspektiv berättar Alice Munro om livsöden i Ontario, Kanada som ingen annan kan. Prosan i novellsamlingen är koncentrerad men behaglig i kontrast till det hon skildrar.

Kärlek vänskap hat - Alice Munro

Osentimentalt, det tror jag är nyckeln till varför jag tycker så bra om Alice Munro och det hon skriver, hennes skildringar är osentimentala. Därmed inte sagt att det inte är gripande eller omskakande livsöden som skildras. Men det är något skönt med att känslorna jag får är mina egna, inte något som skrivs på min näsa. Jag inbillar mig att det osentimentala är lite ovanligt i den här lite gråtmilda delen av litteraturen.

Hennes perspektiv är den äldre kvinnans, tycker jag mig, i så gott som alla noveller. Där hon har en helikoptervy över ett liv och viktiga ögonblick i detta liv. Hon står där man står om man har vuxna, utflugna barn, om man gjort allt och sett allt men ändå fortfarande är nyfiken på livet och människorna. Den där milda, överseende livssynen som man finner hos några få äldre kvinnor. En annan aspekt är att rösten är den samma, ingen av karaktärerna pratar dialekt eller formulerar sig på olika sätt. Det är samma röst, samma berättare genom alla noveller i KÄRLEK VÄNSKAP HAT. Inget fel i det, Munro lägger tyngden på andra saker, men ändå anmärkningsvärt, lite konstigt rent av.

Jag flyger igenom novellerna, kan inte läsa fort nog.  Men alla novellerna är inte perfekta, en hakar jag inte tag i och ramlar igenom den utan att något har fastnat eller gjort intryck. Det gör inget och även om dansbanden i Sverige lägger in två dåliga låtar på varje skiva för att de andra ska framstå i bättre dager så tror jag inte att Alice Munro provat det tricket här. Det är nog bara så att den inte var i min smak.

Det är bredvid författare som Alice Munro man märker hur bleka, innehållslösa många författare faktiskt är. Det här är som ett destillat av vad jag gillar med litteratur, hade hon bara slängt in lite zombier i novellerna så hade jag inte behövt läsa något annat. Prosan är koncentrerad men där författare som James Ellroy är korthuggen är hon behaglig och låter snarare ett urval av skeendet berätta hela händelsen, medan Ellroy vill beskriva hela händelsen med minsta möjliga antal ord, hur mycket det än bär emot att säga det så är Munro bättre.

I novell efter novell fullkomligt sliter hon in mig i handlingen, jag har inget val annat än att ryckas med och följa med på resan genom hennes berättelser som kan sluta precis var som helst. Hon överraskar ofta, gärna i ett scenarie man kunnat gissa sig till, men lika ofta på ett sätt som man omöjligt kunna förutse. Hon skapar situationer som man inte trodde fanns och gör det på ett sätt som känns inte bara äkta utan verkligt.

- Alice (hoppas du googlat och översatt detta), jag må vara betuttad i dig, men det är av rent egoistiska skäl jag säger: Må du leva och ha hälsan och skrivförmågan tills du fyller 110 år. Skriver du så här bra när du är 70 och faktiskt ännu bättre när du är 80 (FÖR MYCKET LYCKA) vill jag läsa dig när du är både 90 och 100. Är du singel förresten?

Läs recensionen av För mycket lycka av Alice Munro

Fakta
Språk: Svenska
307 sidor, inbunden
Beskrivning/synopsis: Alice Munros böcker älskas av läsare och kritiker över hela världen. Hon har belönats med flera litterära utmärkelser, sommaren 2009 fick hon Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset. I Alice Munros noveller är det kvinnorna som står i centrum. Berättelserna i Kärlek Vänskap Hat handlar om drömmar och ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva livet på sina egna villkor.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  2 Responses to “Kärlek vänskap hat – Alice Munro”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Bokfetischist, Bia Sigge. Bia Sigge said: RT @bokfetischist: Bokfetischist recenserar och flörtar skamlöst med Alice Munro http://bit.ly/ezVkiZ #KARLEKvanskaphat [...]

  2. [...] boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är DN, Lyrans noblesser och Bokfetischist. BokcirkelFavoriterKanadaNobelpristagareNovellerPicket & [...]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha