Boklådorna är döende och det är deras eget fel. Med ett samma sortiment som stormarknaderna och bristande kunskap har de tappat konkurrensfördelar mot ebokhandeln. Den stressade nätmedborgaren behöver hjälp med urvalet. Biblioteken är vinnarna.

Varför kan inte en boklåda se ut såhär?

Varför kan inte en boklåda se ut såhär?

Jag handlar knappt några böcker i butik längre. Dels är det svårt att få tiden att räcka till men till största delen är det faktiskt boklådornas (syftar på de fysiska butikerna) eget fel. De har ett pissigt sortiment, med ambitionen att sälja maximalt blir det en urvattnad tio-i-topp-hylla som jag lika gärna kan ta del av på stormarknaden när jag handlar mat.

Det är inte heller roligt att botanisera i boklådorna, just för att de har ett så oinspirerande sortiment. Jag har t o m börjat hoppa över bokreor som jag för bara några år sedan offrade nattsömnen för.

Det känns som om boklådorna hade det bra när det var ända stället att köpa böcker på, nu när alternativen ökat har man inte hängt med. Nu gaggar man om att värna om det lokala utbudet d v s rädda den lokala butiken. Jag köper inte det alls, om folk inte handlar hos dig är det ditt fel inte folkets.

Jag hittar ingenting av det jag är intresserad av i boklådorna och man verkar inte heller speciellt intresserad av böcker, jag kan inte få hjälp om det handlar om något som inte står i förtryckta utskick eller listor. Det är ju det den stressade nätmedborgaren behöver; hjälp med urvalet, sållningen, sorterad information.

Jag är elak och orättvis, men jag vill hårddra det för att göra min poäng: Varför ska jag gå till en boklåda när jag får göra allt jobb själv, d v s upptäcka författaren/boken bli inspirerad och sugen på författaren/boken. Att faktiskt köpa den är enklare på nätet då jag får boken hemskickad. Men ibland är jag villig att åka till ett ombud och hämta ut paketet så att fysiskt åka hemifrån för att handla kan inte vara det som hindrar mig.

Jag bor i en liten kommun och förstår att det är svårt att hålla huvudet ovanför ytan om man driver en boklåda, men att ha samma utbud som stormarknaden är verkligen inte lösningen. Min erfarenhet är oxå begränsad, jag är säker på att det finns butikspersonal med stor kunskap som brinner för böcker och finns säkert boklådor med ett urskönt sortiment, men jag ser inte mycket av det.

Jag tror att boklådornas förlust är bibliotekens ”vinst”, idag står bibliotekarier och biblioteksanställda för det jag vill få av boklådorna, feedback, inspiration och tips och ett varierat utbud.

Jag tycker att boklådorna borde konkurrera med det jag saknar i bokhandeln idag: kunskap och ett sortiment med kvalitet. Kanske är antikvariaten de enda som överlever förändringen bokbranchen genomgår.

Boktipset hjälper dig att hitta böcker du gillar

SvD bl a om hur man resonerar på Akademibokhandeln

Boklogg om bokhandelns framtid

Svensk bokhandel om fasta priser

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  4 Responses to “Boklådornas överlevnad”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by BokbloggsNytt, Bokfetischist. Bokfetischist said: Om boklådornas överlevnad http://bit.ly/eVYgD5 [...]

  2. Head on. Jag håller helt och hållet med. De enda bokhandlarna jag aktivt uppsöker för att hitta intressanta böcker numera, är antikvariat. I övrigt gäller nätet.

    • Tack, visst är det obegripligt? Om det gick bra för dem hade jag inte sagt något, men bokhandlaren där jag bor står nästan med en pistol mot sitt huvud när man kommer in och skriker: ”Köp, annars skjuter jag mig!” och bakom honom: en exakt spegling av Maxi’s sortiment.

      Frågan är, var finns den optimala boklådan?

  3. Det tål att funderas på.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha