Kanadensiska Alice Munro’s senaste novellsamling är ofattbart bra och utmanar mig som manlig läsare. Med ett lågmält språk återges en oefterhärmlig empati och intelligens. Utan tvekan årets bok!

Alice Munro - För mycket lycka

Skulle jag uppskattat denna novellsamling för tio år sedan? För fem år sedan? Jag tror inte att jag hade kunnat ta den till mig, då. Jag hade förmodligen avfärdat den redan pga omslaget som ser ut att innehålla känslosam smörja; min nidbild av tjejböcker. Men även av innehållet som hade verkat känslofokuserat och därmed tråkigt. Men det jag förstår nu, eller kanske upplever, är förfiningen i Munro’s prosa, vad är det hon egentligen säger, hur tas den självupptagne mannen emot, hur ter han sig i den lågmälda kvinnans ögon. Fantasktiskt skrivet, nu när jag ser det är det så sjukt bra att jag knappt kan fatta det, klyschan en helt ny värld öppnades drabbar mig som en kastratspark.

Jag blir utmanad på mer än ett område: Hur besviken blev jag inte när jag insåg att det är en novellsamling? Varför skulle det vara sämre än en roman? Det är ju fan perfekt för den sönderstressade människan som inte hinner läsa litteratur som kräver läspass på flera timmar för att bli hanterbar. Försök läsa SWANNS VÄRLD två sidor per kväll, omöjligt.

Det nästan känns att det är en äldre kvinna som berättar, men en som verkar långt mer intelligent och empatisk än jag. Jag använder ordet empatisk i den ursprungliga betydelsen: förmåga att leva sig in i hur andra känner inte som synonym för medkänsla. Det är så bra skrivet att jag gång på gång tänker: Hon måste skriva självbiografiskt, hon måste ha upplevt detta. Ingen som inte upplevt detta kan närma sig kärnan från det hållet. Eller för att beskriva det kortare: Ofattbart realistiskt. Helena Brodin läser dessutom utomordentligt bra och förstärker upplevelsen på ett bra sätt. Dramaten har satt sina spår.

Alice Munro

Om du ser denna damen, ge henne en kram från mig

Den första novellen är så bra att jag knappt vågar andas när jag lyssnar på den på min löparrunda, jag vill inte missa ett ord. Ska jag nämna något negativt så är det väl att de andra inte riktigt lever upp till den nivån. Fast, jo det gör de, men på andra plan och i andra typer av berättelser. Man vet aldrig vad som ska hända, man känner sig utlämnad, men inte vilsen. Detta kräver en del av läsaren men det belönar oxå. Man måste vara fokuserad när man läser FÖR MYCKET LYCKA, speciellt när man lyssnar på den som ljudbok och kanske inte alltid pausar för att fundera kring det som sagts.

För mig är detta årets bok (Ok, jag kanske inte hade varit lika modig om det hade varit januari), den är så bra att inget jag läst på länge kan mäta sig med djupet, enkelheten och förmågan att träffa mitt i prick, gång på gång. Tonen är lågmäld, påståendena är insiktsfulla, omsorgsfulla rent av, och Alice Munro vågar tänka tanken till slut. Om jag skulle beskriva FÖR MYCKET LYCKA med ett enda ord skulle det vara: Förfining.

Fakta
Språk: Svenska
Ljudbok, uppläsare: Helena Brodin
Pris: 89 SEK på Storytel (provlyssna)
Beskrivning/synopsis: För mycket lycka består av tio nyskrivna hudnära berättelser. Alice Munros humanism är unik, hon har hyllats världen över för sin förmåga att beskriva livsöden med en ojämförlig värme. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

  3 Responses to “För mycket lycka – Alice Munro”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by BokbloggsNytt, Bokfetischist. Bokfetischist said: Bokfetischist recenserar Alice munro's För mycket lycka http://bit.ly/g9T5s3 #åretsbok [...]

  2. Visst är det en underbar bok :-)

    • Ja, verkligen. Den borde alla män läsa, på samma sätt som alla rasister borde se American History X :) Läste din recension av den; bra om hur Munro fångar ett helt liv på några sidor.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha