FREAKONOMICS – En vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor (jag tänker bara skriva ut hela titeln en gång) är underhållande och nytänkande samtidigt som den saknar tema och känns planlös, men på ett charmigt sätt.

Freakonomics : en vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor (Pocket) av Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner

Jag fick vänta ett bra tag på att FREAKONOMICS skulle komma i lager, den verkar vara slutsåld mer än just i lager, i alla fall där jag försöker beställa den. Jag är inte förvånad, det är en bra och underhållande bok. Att göra ett aptråkigt ämne som ekonomi såhär intressant är ovanligt, jag har läst ekonomi så jag vet vad jag pratar om. Men man behöver absolut inte några förkunskaper för att läsa FREAKONOMICS.

Boken börjar i högt tempo och kastar förbluffande fakta omkring sig, som att, när man räknar på det, det är större risk att dö om man dealar crack i Chicago än om man sitter på death row i Texas. Men snart slår Steven D Levitt av på takten och ägnar hela kapitel åt varje spörsmål, vilket är bra men gör att läsningen går långsammare.

Det är lite kul hur man förpackar (läs säljer) boken. På omslaget kallar man Levitt för en vildsint ekonom, men i ett avsnitt i boken beskrivs han som en tystlåten mes med khakibyxor som enligt frugan klipper sig för sällan. Levitt är alltså stjärnan och Stephen J Dubner är den som gör hans teorier och uträkningar läsbara och tillgängliga.

Jag får samma sköna känsla av att tänka i nya banor som när jag läste MÄRK VÄRLDEN av Tor Nörretrander för 16 000 år sedan. Men där Nörretrander blir ganska detaljerad är Levitt mer tillrättalagd och därmed mer lättläst.

Jag kan tänka mig att FREAKONOMICS är kontroversiell i USA och kan rent av verka skriven av satan eller i alla fall terrorister, för en del amerikaner. Levitts slutsatser om kopplingen mellan legalisering av aborter och minskningen i ungdomsbrottslighet verkar ha rört upp en del känslor förstår man när man läser boken. Riktigt så mycket sprängstoff innehåller inte boken för mig som svensk även om många fakta är både uppseendeväckande och oväntade. Jag tror och hoppas att vi svenskar är lite bättre på källkritik och har ett mer avslappnat förhållande till media. Minns hur det var när media ville skrämma upp folk med fågelinfluensan och åkte till staden (var det Oskarshamn?) där man hittat en död fågel och frågade folk hur det kändes, om de var rädda. Alla de intervjuade var kolugna och sket fullständigt i den löjliga döda fågeln. Underbart.

Med stor behållning läser jag om experter i olika ämnen och vilka incitament de har, utan att avslöja för mycket kan jag säga att det inte alltid är till läsarens/tittarens fördel. Jag fullkomligt slickar i mig kapitlet om hur man blir en perfekt förälder och högläser avsnitt ur det för sambon i soffan.

En härlig bok som får dig att ifrågasätta vedertagna sanningar och kanske t o m se på din omvärld med nya ögon. Stoffet i FREAKONOMICS torde vara bra konverstionsstartare eller -dödare beroende på hur man använder det. Vare sig du tänker läsa eller inte, ta detta med dig: Brott lönar sig inte!

Fakta
Språk: Svenska
Pris: 37 SEK på Bokus
209 sidor (246 med alla bilagor), pocket
Beskrivnin/Synopsis: Vad är farligast, en revolver eller en swimmingpool? Vad har skollärare och sumobrottare gemensamt? Varför bor knarklangare fortfarande hemma hos sina mammor? Hur mycket betyder egentligen föräldrar? Det här kanske inte låter som typiska frågor för en ekonom. Men Steven D. Levitt är ingen typisk ekonom. Han är en ofta åberopad vetenskapsman som studerar vardagslivets problem och gåtor och vars slutsatser ofta ställer vedertagna uppfattningar på huvudet. Tillsammans med sin medförfattare Stephen J. Dubner utforskar Levitt hemligheten med – ja, faktiskt precis allting. En knarkligas inre mekanismer. Fastighetsmäklare. Fuskande lärare. Ku Klux Klan. Om vi ställer de rätta frågorna är världen ännu intressantare än vi tror. Allt som krävs är ett nytt synsätt. FREAKNOMICS utgår från följande originella påstående: Om moralen handlar om hur vi skulle vilja att världen fungerade, handlar ekonomin om hur den faktiskt fungerar.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha