Mario Vargas Llosa

Årets nobelpristagare i litteratur blev den peruanske författaren Mario Vargas Llosa med motiveringen for his cartography of structures of power and his trenchant images of the individual’s resistance, revolt, and defeat eller på svenska för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag. På Nordstedts firar man med skumpa och rapporterar på twitter att mycket redan är slutsålt och Adlibris skyltar med Tillfälligt slut på de flesta av hans översatta böcker. Vilken enorm genomslagskraft Nobelpriset har i alla fall.

Har inte läst ett spår av honom. Nu blir det till att köpa på sig några titlar och läsa in sig. Tänk om det hade blivit någon man hade koll på, då hade man bara kunnat konstatera: Bra att han/hon fick det. Men nu är man nyfiken. Vem är Vargas Llosa? Vad har han skrivit som är så bra? Härligt, härligt.

Från det ena till det andra verkar många förknippa Dagens Nyheter med kultur då dn.se dök, jag förmodar, på grund av överbelastning i samband med utnämningen av nobelpristagaren. I skrivande stund är den fortfarande nere.

Var det någon som sa äntligen? Jag hörde inget på livesändningen via YouTube. Det är väl på tiden att en pellejöns som Gert Fylking inte ska få sätta dagordningen på ett trevligt evenmang som hela jämrans världen bevakar.

Till sist: Som nörd jag är måste jag bara flabba åt Teknik Patas lyckönskning till Vargas (Cirkus Kiev).

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha