Jack bor i Room med Ma och det är hela hans värld, det finns inget bortom Room. Vissa nätter kommer Old Nick och knarrar sängen med Ma. ROOM kunde lika gärna varit berättad av något av barnen i Josef Fritzl källare. Genom Jacks naiva ögon får man uppleva en fruktansvärd tragedi. Detta kan vara årets bok 2010, så bra är ROOM.

ROOM - Emma Donoghue

Jag har själv en son i Jacks ålder så det är inga problem att relatera till honom. Språket, tankegångar och begreppsvärlden som Emma Donoghue har gett Jack är mycket realistiska och är en stor del av behållningen av boken. Det är bara ibland som han drar lite för avancerade slutsatser, men jag gissar att det är nödvändiga kompromisser för att föra handlingen framåt eftersom det är genom Jacks ögon vi följer händelserna.

Att läsa Jacks språk och tankar är till en början utmanande och vissa saker förklarar han inte närmare utan man får lista sig till vad det betyder. Skriven med Jacks egen röst och egna ord blir läsningen extra laddad när man, som vuxen, kan läsa mellan raderna. Jag gillar att bli inkastad i Jacks huvud utan krusiduller på hans femårsdag. Men efter ett tag vänjer man sig vid språket och man kommer in i det där härliga flytet som gör att man sitter och läser överallt, minsta minut man kan stjäla till läsning tas tillvara: Vid frukostbordet, på muggen, i bilen på parkeringen, när man nattar barnen (!)…

Efter ett tag märker man hur mörk historien är och genom Jacks naiva ögon får man uppleva en fruktansvärd tragedi. Det är något som hela tiden känns ur balans, något som skaver utan att komma upp till ytan. Minsta händelse är en katastrof som väntar på att hända, jag kommer på mig själv med att läsa delar samtidigt som jag håller andan.

Jag skaffade mig snabbt en förutfattad mening om hur det skulle gå för Jack, men så blev det inte. Till min lättnad, ska tilläggas. Jag gillar inte när man kan se hela berättelsen direkt, jag vill bli överraskad och utmanad och det blev jag av ROOM. Donoghue målar skickligt utan att använda skrikiga färger och genom att ställa Jack som inte har normala preferenser i normala situationer uppstår en mycket intressant dynamik.

ROOM är, med rätta, med på Man Booker Prize’ korta lista.

Fakta
Språk: Engelska
Priser: ~100 SEK (Play), 125 SEK (Bokus), 133 SEK (Adlibris)
320 sidor, häftad
Man Booker Prize Short list
www.emmadonoghue.com

Beskrivning/synopsis (saxad från Bokus): This is the story of a mother, her son, a locked room and the outside world. Jack is five and, like any little boy, excited at the prospect of presents and cake. He’s looking forward to telling his friends it’s his birthday, too. But although Jack is a normal child in many ways – loving, funny, bright, full of energy and questions – his upbringing is far from ordinary: Jack’s entire life has been spent in a single room that measures just 12 feet by 12 feet; as far as he’s concerned, Room is the entire world. He shares this world with his mother, with Plant, and tiny Mouse (though Ma isn’t a fan and throws a book at Mouse when she sees him). There’s TV too, of course – and the cartoon characters he thinks of as his friends – but Jack knows that nothing else he sees on the screen is real. Old Nick, on the other hand, is all too real, but only visits at night – like a bat – when Jack is meant to be asleep and hidden safely in Wardrobe. And only Old Nick has the code to Door, which is otherwise locked…Told in Jack’s voice, ”Room” is the story of a mother’s love for her son, and of a young boy’s innocence. Unsentimental yet affecting, devastating yet uplifting, it promises to be the most talked about novel of 2010.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha