En mörk och spännande apokalyptisk thriller som skriver om den traditionella vampyren och skapar en ny mytologi. Både karaktärer och handling saknar verkligt djup, men det är heller inte avsikten. Med det sagt är det likväl ett gediget hantverk som man inte kan lägga ifrån sig.

The Passage - Justin Cronin

The Passage - Justin Cronin

Egentligen har jag tröttnat på thrillers då behållningen av boken oftast är tillfällig. Jag vill inte bli underhållen när jag läser, jag vill bli utmanad. Men THE PASSAGE är underhållande, en s k bladvändare/cliffhanger och jag blir förförd av Justin Cronins scenarier och hans omskrivning av vampyrgenren. Cronins omskrivning är faktiskt så omfattande att det är bara det faktum att han själv benämner dem som vampyrer här och var som gör att man kan kalla dem just vampyrer. Men i boken kallas de helst virals eller smokes. Det påminner on regissören Danny Boyles envishet att inte kalla 28 DAGAR SENARE en zombierulle.

THE PASSAGE är första delen av en trilogi där del två beräknas komma 2012 och del tre 2014, detta bör man ha i åtanke när man läser då det känns som om Cronin sparar lite på krutet i vissa delar. Som t ex att en del händelser blir hängande i luften utan förklaring eller uppföljning. Boken slutar oxå mitt i ett spännande avsnitt, men inte på ett irriterande sätt då den ger många avslut.

Persongalleriet är omfattande om än en aning stereotypt. Med det menar jag att personerna oftast bara har en egenskap; den starka kvinnan, den sorgsne mannen, o s v. Men med tanke på hur många personer som är med i boken hade det nog blivit för rörigt att ge alla en något mer komplex personlighet. Att ha många karaktärer är en nödvändighet om man ska ta livet av några.

Känner du att skräckgenren inte är något för dig behöver du inte nödvändigtvis skippa denna boken då jag i första hand skulle beskriva den som en apokalyptisk thriller än som en renodlad vampyrroman (vad det nu är). Å andra sidan om du är en skräckfantast och tycker om berättelser som vältrar sig i blod och gore så är detta kanske inte den perfekta boken, även om det finns gott om gore så är det inte huvudsyftet med boken.

På bokens hemsida har man länkat till fansidor som redan har börjat spela in fejkade möten med vampyrer, steget till film känns inte heller långt och enligt obekräftade uppgifter är filmrättigheterna sålda till Fox och Ridley Scott är intresserad, men sånt där hinner ändras tusen gånger, om det ens blir av. Hursomhelst är jag såld och jag kommer nog inte att kunna låta bli att läsa de kommande delarna.

Fakta
Språk: Engelska
Pris: ~140 SEK
766 sidor, inbunden
Finns på play
Bokens hemsida enterthepassage
Författaren på twitter jccronin

Beskrivning/synopsis (saxad från play): FBI agent Brad Wolgast thinks something beyond imagination is coming. It is. When Colonel Sykes first laid it all out, Wolgast didn’t have a problem with what they wanted him to do. He wouldn’t exactly be working for the FBI anymore; in fact, it was hard to tell exactly who was really running the project. But although the job had to be done in the utmost secrecy for reasons of national security, Sykes assured him it was all perfectly legal. So when Wolgast – the kind of man that people tended to trust – sat in a cell, looked each Death Row prisoner in the eye and told them he could save their lives, they believed him. All they had to do was sign the form, agree to be a test subject for the government and their death sentence would be commuted to life without parole. Officially they’d no longer exist, of course, but that was just a technicality. [...]

Tog bort det sista av beskrivningen då den kändes både missvisande och avslöjande. Ibland, eller påfallande ofta faktiskt, känns det som om de som skriver baksidan på böckerna inte har läst boken eller så har de det och avslöjar allt utom de sista sidorna. Som om det enda målet är att sälja och att man sedan blir besviken när större delen av boken är förstörd är underordnat. Hursomhelst stör det mig.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha