Denna boken handlar om två saker: Hur man vinner Tour de France (upprepade gånger) och hur man överlever cancer. Det senare gör man genom att ha tur och inte ge upp. Det första gör man genom att nöta på en cykel i alla väder.

Dessa två saker verkar uppta Lance Armstrongs uppmärksamhet helt och hållet, vilket gör boken lite enformig. Den är säkert läsvärd om man älskar cykling och/eller Lance Armstrong, men för dilletanten lyfter den aldrig. Den blir lite intressant när han kör slut på sig på en delsträcka men eftersom man vet att han vann, blir det inte särskilt spännande på allvar. Lance kan inte ens få innehållet levande med hjälp av spökskrivaren Sally Jenkins. Ibland känns boken som ett urvattnat och daterat sportreferat. Jag läste boken i hopp om att hitta något slags stöd för min egen träning. Kanske ville jag läsa om hur Lance genomförde sin mentala träning såväl som den fysiska. Jag antar att svaren han erbjuder är så osexiga som Stenmarks ”De e bare å åk”, fast Lance säger att det är bara att cykla på.

Lance mål med boken verkar vara att dementera dopinganklagelser och bevisa att han är en vanlig helylleamerikan som tar sig en öl då och då. Jag tycker att han lyckas sådär med sina mål. Jag bör kanske nämna att jag inte har något emot Lance Armstrong (även om det kan verka så) och har egentligen ingen uppfattning om han var/är dopad eller inte. Jag missade mycket, för att inte säga allt, av mediacirkusen som omgav Lance under hans aktiva år och fick på inget sätt en överdos av den gråtmilda framgångssagan. Jag tror att om du tycker om att vältra dig i den typen av sentimentalitet och du får något plågat i blicken när någon nämner hans namn, då är detta med stor sannolikhet en bok för dig. För oss andra: en bok att spä på allmänbildningen med, men du kan lika gärna läsa in dig på östeuropeiska svampar.

Läsupplevelsen är ok men flytet ville inte riktigt infinna sig, antagligen för att jag tröttnade en smula en bit in i boken. Jo, jag är besviken och skulle säga att boken är mest för fansen (de som har en poster på Lance ovanför sängen). Jag skulle inte ens rekommendera den till den som har cancer och vill ha tips på hur man ska överleva. Om du måste läsa den, låna den på bibblan.

Fakta
Språk: Engelska
Pris: 91 SEK
246 sidor, häftad
Finns på: adlibris

Beskrivning/synopsis: In this title, Lance Armstrong offers us his life philosophy – his thoughts on training, competing, winning and failure. He also recounts the work done for the Foundation he set up following his dramatic recovery from testicular cancer and introduces further inspirational tales of cancer survival.

Fredrik

En glad amatör i den litterära världen och har ingen litteraturvetenskaplig bildning bortom gymnasiet. Satt i Sveriges radios romanprisjury 2014. Har lämnat James Ellroy och Salman Rushdie bakom mig och har istället släppt in Thomas Mann, Torgny Lindgren och Cormac McCarthy närmast hjärtat.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
© 2011 Bokfetischist Suffusion theme by Sayontan Sinha